Protiv slovenskih ribara pred Vrsarom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Istarski saborski zastupnici iz redova oporbenog Saveza za promjene oštro se protive vec ispregovaranim dijelovima poglavlja o ribarstvu, prema kojima ce ribari iz Slovenije moci obavljati svoj posao sve do Vrsara i Funtane. Zastupnici IDS-a, SDP-a i HSU-a oštro su komentirali i praksu Vlade da o tome ne izvijesti javnost, tvrdeci da je upravo takvo ponašanje - antieuropsko.

IDS-ov Damir Kajin stavlja postignuca u pregovorima o ribarstvu u kontekst prethodnih medunarodnih dogovora oko arbitraže i Savudrijske vale: "Nakon što je Jadranka Kosor deblokirala pregovore s EU-arbitražom prije tjedan dana pristupilo se operacionalizaciji SOPS-a. Vjerovalo se da on nece zaživjeti dok traje arbitražni postupak tijekom kojeg ce slovenska strana dokazivati svoj samoproglašeni epikontinentalni pojas."

Medunarodni ugovori iznad zakona

"Vrijeda nas što se vracamo na kondicije sporazuma o SOPS-u iz 1997. godine, što su ga potpisali ministri vanjskih poslova Mate Granic i Zoran Thaller, kojim se slovenskoj strani dopušta ribarenje do Vrsara i Funtane. Ne vracamo se cak ni do sporazuma Racan - Drnovšek, kojim je SOPS smanjen na dvije trecine, te se njime slovenskoj strani omogucuje ulazak u hrvatske vode, do Lovrecice", kaže Kajin.

"Još više vrijeda što hrvatska strana šuti. Ne treba se bojati da ce slovenski ribari bilo što izloviti na našem moru, jer svojom flotom to ne mogu. Ali, to im nije cilj - jer je cilj dokazivanje nazocnosti u hrvatskim vodama, što ce biti dodatni argument kada zapocne arbitražni postupak glede definiranja morske i kopnene granice. Trebamo znati da medunarodni ugovori imaju snagu iznad zakona, dok je diplomacija ušutjela i skriva stvari od hrvatske javnosti", kaže potpredsjednik IDS-a.

Predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika Silvano Hrelja otvoreno kaže da se radi o šteti koju je Vlada pokušala prešutjeti. "Upravo se zbog toga kriju rezultati pregovora od hrvatske javnosti i ne govori se o ispregovaranim poglavljima. Nema opravdanja da se išlo na dvostruku štetu za Hrvatsku. Nikakav viši cilj nije opravdanje za tako nešto."

Hrelja upozorava da se hrvatska strana u pregovorima s EU-om trebala ponašati više - europski. "Prihvatimo li prave europske vrijednosti - u kojima nema popuštanja i odustajanja od svojih stajališta - necemo morati popuštati. Moramo cijeniti svoje, što sada nije slucaj.

"SDP-ova saborska zastupnica Tanja Vrbat napominje da je hrvatska Vlada sklona popuštanju u završetku pregovora s EU-om. "Kada govorimo o poglavlju 13. (ribarstvo), došlo se do faze da ga treba zatvoriti i tu su susjedne zemlje EU-a pokušale dobiti što više za svoje ribare. Hrvatska vlada trebala se izboriti u pregovorima s druge strane za naše ribare."

Vrbat naglašava da se i u procesu pregovora nešto ipak i dobilo. "U tom kontekstu treba napomenuti da je dobro što se u procesu pregovora postigao prihvatljiv dogovor oko kocarenja. Naši ribari imat ce duži rok prilagodbe nakon pristupanja i moci ce kocariti unutar milje i pol od obale iako dubina ne prelazi 50 metara, što je u zemljama EU-a zabranjeno i predvideno je da se može kocariti samo tri milje od obale.

To je iznimka koja ide u prilog prije svega našim istarskim ribarima, kao i uspješno ispregovarana uporaba nekih specificnih mreža i tradicionalnih ribolovnih alata koji ce se i dalje moci koristiti kod nas, a koji nisu poznati u drugim zemljama EU-a, kaže Vrbat.

Krivi Tudman i Granic

SDP-ova zastupnica takoder upozorava na negativno naslijede SOPS-a: "Kada se govori o dopuštenju ribolova u hrvatskom teritorijalnom moru, smatramo da se to trebalo drugacije pregovarati i da se nije smjelo lako popustiti. Prva greška s hrvatske strane ucinjena je 1997. godine, kada je Vlada na celu s Tudmanom i Granicem prihvatila SOPS. U tom trenutku se otvorio prostor za posezanje za hrvatskim vodama na koji su se susjedne zemlje kasnije uvijek vracale i nadovezivale. To je bio nepotreban presedan iz kojeg se kasnije nismo mogli izvuci i koji je i danas temelj problema."

- Treba napomenuti da ce ribarske flote susjednih zemlja EU-a od potpisivanja našeg pristupnog ugovora moci ribariti u hrvatskim vodama, ali poštujuci hrvatske propise, zakone i do odredene kvote ribe. Pitanje je u kojoj ce mjeri nadležne službe moci kontrolirati provedbu propisa na moru i koliko ce se pojacati krivolov. Znamo da su tu hrvatski kapaciteti ograniceni, a znamo i da imamo puno dobrih zakona koji se ne provode. Trebalo se uzeti u obzir i da naša ribarska flota ni tehnološki ni brojcano ne može parirati onima susjednih zemalja iz EU-a. Razumljivo je stoga da kod ribara postoji veliko nezadovoljstvo. U svakom slucaju, Vlada je previše popustila, kaže Vrbat.

Napominje da SDP nije u Saboru glasao za ukidanje ZERP-a za clanice EU-a te da "nije bitno kada cemo uci, nego kako" i hoce li to biti u interesu gradana. Istarski sabornici iz reda vladajuce koalicije nisu mogli komentirati završetak pregovora s EU-om o ribarstvu. Dr. Furio Radin, zastupnik talijanske nacionalne manjine, javio je da je na službenom putu, dok je HDZ-ov dr. Nevio Šetic kratko rekao da je premalo upucen u ta zbivanja.


Podijeli: Facebook Twiter