Protiv saborskih mirovina 84% gradana

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Velika vecina hrvatskih gradana, njih 84 posto, smatra da politicari ne bi na osnovu svojih funkcija trebali ostvarivati pravo na povlaštene mirovine, rezultat je istraživanja agencije GfK koja je na temu mirovina anketirala 800 gradana.

GFK je naveo da u Hrvatskoj postoji 13 aktivnih vrsta povlaštenih mirovina, od kojih najvecu pažnju javnosti privlace tzv. saborske mirovine, one koje dobivaju osobe koje su neko vrijeme bile na politickim funkcijama ili su bile clanovi Vlade.

Što o toj vrsti povlaštenih mirovina misle gradani svjedoci podatak da cak 84 posto anketiranih smatra da politicke funkcije ne mogu biti podloga za povlaštene mirovine i da uvjeti za stjecanje mirovine politicara moraju biti jednaki kao za sve ostale gradane, odnosno utemeljeni na radu i placanju doprinosa.

Drugo pitanje koje su iz GfK-a postavili gradanima bilo je vezano uz njihov stav jesu li zabrinuti za svoja primanja u starosti, odnosno smatraju li da im mirovina sada ili ona koju ocekuju može osigurati pristojan život. Dvije trecine ispitanih iskazale su vecu i veliku zabrinutost za svoja primanja nakon umirovljenja - 38 posto ih je jako, a 28 posto dosta zabrinuto, malo ih je zabrinuto 23 posto, a uopce nije zabrinuto 11 posto ispitanih.

Cak 74 posto sadašnjih umirovljenika brine kako ce im mirovina osigurati pristojan život.


Podijeli: Facebook Twiter