Protiv Rojsa optužnica zbog prijevare

Ljubo Ćesić Rojs (G. MEHKEK/CROPIX)
Ljubo Ćesić Rojs (G. MEHKEK/CROPIX)

Zagrebačko Općinsko državno odvjetništvo podignulo je optužnicu protiv 54-godišnjaka zbog prevare teške 60.000 eura u pružanju financijske pomoći optuženicima pred Haškim sudom za ratne zločine, a mediji navode da je riječ o Ljubi Ćesiću Rojsu, bivšem saborskom zastupniku HDZ-a i pomoćniku ratnog ministra obrane Gojka Šuška.

Navodeći samo dob osumnjičenika, Državno odvjetništvo je na svojim internetskim stranicama izvijestilo da se optužnicom 54-godišnjaka tereti da je od siječnja do lipnja 2010. u Zagrebu, prilikom dogovaranja pružanja financijske pomoći optuženicima u kaznenom postupku pred Međunarodnim kaznenim sudom za ratne zločine u Den Haagu, bez pravne osnove i razloga, za sebe zadržao iznos od 60.000 eura te se na taj način okoristio za iznos od 431.580 kuna.

Neki mediji navode da je riječ o novcu koji se prikupljao za pomoć obranama šestorici Hrvata iz BiH optuženih u Haagu. Rojs je tada tvrdio da je novac bio na računu koji mu je blokirao Interpol kada mu je bio zabranjen ulazak u EU.

Ljubo Ćesić Rojs, poznat po izreci »'Ko je jamio jamio«, nedavno se našao i u aferi dvostrukih mirovina, a ranije je bio optužen da je kao pomoćnik ministra u svrhu nezakonitog pribavljanja dobiti za 66. pukovniju podređenima izdavao zapovijedi za snabdijevanje pukovnije, odnosno za pronevjeru 5,5 milijuna kuna, ali je u veljači 2009. na zagrebačkom Županijskom sudu oslobođen optužbi. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter