Protiv Rijeke po riječkom receptu

Stefan Nikolić (M. ANGELINI)
Stefan Nikolić (M. ANGELINI)

Prije svakog polaska na Kvarner ista mantra, obeshrabrujuće isticanje da pulski prvoligaš nikada nije slavio pod stijenama Kantride. U subotu će se utakmica protiv Rijeke premijerno igrati na drugoj lokaciji, možda bi bijeg na Rujevicu mogla biti prilika za prekid stare i početak nove tradicije?

Trinaesto gostovanje Istre 1961 kao sretno za njih i kobno za Riječane? Zvuči dobro, ali ne i realno, jer Rijeka je baš uoči subotnjeg dvoboja jedina neporažena momčad prvenstva, ni više ni manje nego legitimni lider Prve HNL!

Nasuprot dvanaest neuspješnih pokušaja, Puljane hrabri podatak da domaćin u utakmicu ulazi s izraženim imperativom pobjede, a bez najboljeg strijelca Bezjaka, igrača koji je prelomio prvu ovosezonsku utakmicu u Puli (0:1). Bila je to svojevrsna ''chi fa meno'' partija u kojoj Rijeka kolektivnim nastupom nije oduševila, kao što uglavnom ne oduševljava protiv suparnika podređenih na tablici, jer bodove su im kod kuće umjesto ''pravih'' konkurenata otkidali Slaven Belupo (3:3) i zaprešićki Inter (0:0), isto kao što je to učinio i Osijek u posljednjem kolu na Gradskom vrtu (1:1).

Primjeri su to u kojima Puljani vide svoju šansu, nakon što su dobro odolijevali Dinamu u Zagebu (0:1) i hrabro se suprotstavili Splićanima protekle nedjelje (1:1).

Objektivna vrijednost kadra, međutim, druga je i kudikamo vjerodostojnija stavka koja ne ide u prilog ''zeleno-žutima''. Rijeka bez Bezjaka, vjerojatno i bez Sharbinija čija je sudbina nakon prošlotjednog incidenta vješto skrivena u rukavu Matjaža Keka, a svakako i bez treće alternative Jugovića, ali s popunjenim ostalim pozicijama u momčadi zbog čega se jedan ofenzivac manje ne bi trebao uvelike odraziti na konačnost izvedbe.

Za očekivati je da upražnjeno mjesto popune defenzivniji Vešović ili Roshi, teret napada ionako će preuzimati Balaj i opasni Tomasov, no ključna bitka predmnijeva se u središnjici terena gdje upitna izdržljivost Puljana dolazi na veliku kušnju protiv razvikanih Riječkih ''pit bullova'' Močinića i Radoševića. Ne posustanu li gosti u tom segmentu, tek će onda nada u pozitivan ishod postati moguća opcija.

Robert Rubčić, ''domaćin'' na klupi gostiju, otvoreno je dao do znanja da većih promjena u kadru u odnosu na prošlo kolo ne bi trebalo biti. To u prijevodu znači da će tercetu u sredini terena na raspolaganju biti dva hitra krila (Bouhna, Kasalica) i Nikolić u vršku napada, te da će Istra 1961 tražiti svoju šansu onakvim stilom igre kakav Rijeka gaji u susretima s kompetitivnijim protivnicima poput Hajduka i Dinama. Riječki recept u tom je slučaju bio uspješan, može li im se isti sutra obiti o glavu? Daleko je Istra 1961 od te razine izvedbe, ali u nogometu je, navodno, štošta moguće. (D. RAMIĆ-KOVAČIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter