Protiv rasizma valja se boriti odgojem

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sramotni rasisticki ispadi na nedjeljnoj utakmici nogometnih klubova Istra 1961 i Dinamo, na kojoj je dio publike vrijedao tamnoputog igraca Istre, samo su dio ružne slike o hrvatskom društvu, smatra dr. Renato Matic, sociolog i predavac na zagrebackim Hrvatskim studijima. Matic, koji je dio tima novopokrenute židovske Šoa akademije, koja ce educirati javnost, a posebice mlade, o temama poput holokausta, genocida, rasizma, društvenog nasilja i šovinizma, tvrdi da rasisticko nasilje nije ni krenulo sa sportskih tribina niti se samo na njima može "zalijeciti".

- Kako komentirate ponašanje navijackih skupina, poput Bad Blue Boysa, gdje su uvrede na racun igraca druge boje kože dio rituala koji prate svaku utakmicu?

- Teško je razumjeti zašto upravo Dinamovi navijaci naružuju toliko tamnopute navijace kad ih njihov klub ima najviše u svojim redovima. Tema rasizma u navijackim skupinama, kao i druge antisocijalne pojave koje ukljucuju vrijedanje i napadanje onih drukcijeg porijekla, izgleda i boje kože, u hrvatskom društvu nikada nije objašnjena. Pogrešno je rasizam vezati iskljucivo uz sport i navijace ako se s njime stvarno želi razracunati. Pogledamo li našu gradansko-demokratsku svijest, vidjet cemo da društvene institucije nisu mnogo nacinile da je razviju i da se odmaknemo od rasizma.

- Zakoni koji jamce društvenu toleranciju se, izgleda, pretjerano ne poštuju.

- Treba biti rigorozan i primjenjivati zakonske odredbe na sve. Kad se dogodi ovakvo nasilje koje smo sada vidjeli u Puli, svi ukljuceni trebaju odgovarati, ali prica ne može ostati samo na tome. Želi li se hrvatsko društvo izdignuti u moralnom i demokratskom smislu, potreban nam je sustavan rad u svim formama odgoja i obrazovanja. Nama je posve zapostavljen odgoj i u školama i kroz obitelj. Ako škole imaju programe koji ce mlade ljude demokratski odgajati i usmjeravati ih protiv svih vrsta predrasuda i diskriminacija, mnogo cemo naciniti. Ali odgoj mladih u tom smislu nije prisutan i to je pitanje s kojim ce se hrvatsko društvo suociti vrlo brzo. Mladim generacijama treba slati poruke da su nasilje i kriminal neisplativi, kao i da razlike ljude trebaju spajati, a njih danas ne šalju ni obrazovne institucije, ni obitelj, ni vjerske zajednice. To bi trebala biti primarna zadaca svih tih institucija, kao i politicke razine gdje se, kao i u ekonomiju, generiraju ti problemi.

- Smatrate li da su rasisticki i šovinisticki ispadi na stadionima ipak više od nogometne igre i njenog folklora?

- Prica o utakmici i hrvatskoj nogometnoj ligi ne može ostati samo na razini incidenta u sportskom okruženju. Ona je više od toga i tako joj treba pristupati. Najvažniji pristup je, kako sam rekao, kroz odgoj i obrazovanje. Pogledajte kako velike zemlje, bivše kolonijalne sile, rješavaju te probleme s rasistickim ispadima. Tamo se jasno vidi tko su te osobe i incidenti ne završavaju prekršajnom prijavom. Prekršitelji ulaze u sofisticirane odgojne programe ciji su rezultati nevjerojatni. Oni nakon takvih programa postaju volonteri u udrugama za zaštitu onih koje su vrijedali i ponižavali.

- Možemo li reci da je rasisticka netrpeljivost samo dio društvenog nasilja oko nas?

- Radi se o trendu koji je vrlo uocljiv u hrvatskom društvu. Upravo cemo o tim pojavama govoriti u sklopu novopokrenute Šoa akademije, gdje cemo problematizirati pitanja društvenog nasilja, holokausta, genocida i svih drugih zala koje susrecemo u društvu, a pitanja su šireg društva. I politike, i ekonomije, i kulture. Dogadaj o kojem govorimo - rasizam na sportskom stadionu - nije incident i nije sporadican dogadaj, on je ocekivan i toga ce biti još. Ne shvatimo li kamo hrvatsko društvo hrli, bit cemo u još težim problemima koji nisu samo naša karakteristika. Pogledajte kako se politika i ekonomija odnose prema ljudima. Kad su u pitanju novac i politicka moc, nitko ne brine o ljudima. U situaciji krize u svakom društvu imate vrlo vješte manipulatore koji ce odgovornost skrenuti na druge i prstom ukazati na one koji su drukciji od nas. Tako su nastale sve strahovite ideologije koje su u prošlom stoljecu poharale covjecanstvo. (D. GRAKALIC)


Podijeli: Facebook Twiter