Protiv pretilosti se mora boriti već u najmlađoj dobi


Osnovna škola Vodnjan ove se godine uključila u projekt pod nazivom "Pokretom do zdravlja" kojeg provodi pulska Medicinska škola, a u iznosu od 60 tisuća kuna sufinancira Istarska županija. U realizaciji projektnih aktivnosti sudjeluje tim sastavljen od stručnih nastavnika-od fizioterapeutskih tehničara, profesora tjelesne i zdravstvene kulture, pedijatara, epidemiologa, nutricionista, liječnika fizikalne medicine i rehabilitacije i ravnateljice škole.

Uz pomoć županijskog Zavoda za javno zdravstvo i Istarskih domova zdravlja, ove su se godine priključile i osnovne škole Giuseppina Martinuzzi, Šijana, Vidikovac i Veli Vrh. Svjesni činjenice da prekomjerna tjelesna težina uzrokuje velike probleme već u najranijoj dobi, vodnjanska škola uključila je učenike u projekt kojem je cilj prevencija pretilosti i posturalnih deformiteta uz primjenu koncepta individualnih i stručnih vježbi prilagođenih dječjoj populaciji.

- Odlučili smo postati djelom ove "promocije" zdravog života, približiti tjelovježbu djeci te ih kroz sport i igru potaknuti da vode brigu o svom tijelu i zdravlju, ističu u osnovnoj školi Vodnjan.

U sklopu projekta provoditi će se i fizioterapijske procjene stručnjaka koji će osmisliti vježbe prilagođene svakom djetetu i njegovom zdravstvenom stanju. Uz to, organizirati će se i poligoni za razvoj motoričkih sposobnosti i vještina, koordinacije, brzine, snage i ravnoteže, besplatne radionice sportsko rekreativnih klubova, druženja u prirodi i slično. Važnost uključivanja djece prepoznalo je i vodnjansko sportsko društvo Rok sport, čiji su se treneri priključili projektnim aktivnostima u vidu besplatnih radionica za djecu.

U školi Vodnjan kažu da im je cilj da što veći broj djece spozna dobrobit sporta u svakodnevnom životu te da potaknu i roditelje da vode brigu o zdravlju i pravilnoj prehrani svoje djece te potrebi da se u slobodno vrijeme bave nekom sportskom aktivnošću.

- Na taj će se način djeca razviti u tjelesno zdrave i sportski aktivne mlade ljude, te će provoditi manje vremena sjedeći za kompjuterom, a sve više vremena baveći se sportom, poručuju iz osnovne škole Vodnjan. (D. B. P.)                                                           


Podijeli: Facebook Twiter