Protiv prehlade vitaminima i mineralima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prvi val prehlada zahvatio nas je tijekom rujna i vjerojatno je vecinu uhvatio nespremnima. Zato nemojte si dopustiti da cijelu zimu strepite od cestih prehlada i gripe. Sada je krajnje vrijeme da ojacate svoj organizam redovitim uzimanjem vitamina, bilo putem hrane, bilo dodataka prehrani, odnosno vitaminsko-mineralnim pripravcima koje možete kupiti u ljekarni.

Za pravilan rad imunološkog sustava neophodni su vitamini A, B6, C, D i E, te minerali cink, željezo, bakar i selen. Vecina njih nalazi se u vocu, povrcu, cjelovitim žitaricama, orašastim plodovima i sjemenkama.



Vitamin C

Za prevenciju prehlade ili ublažavanje simptoma najbolji je vitamin C, i to u pojacanim dozama, od 1-2 grama na dan. Ukoliko i uzmete vecu dozu od preporucene tijelo ga nece apsorbirati, a vi cete vjerojatno imati neugodne probavne smetnje. Ono što je važno naglasiti je da vas vitamin C pa tako i drugi vitamini nece izlijeciti od prehlade nego ce samo pomoci tijelu da se lakše bori protiv viroza.

Vitamin C djeluje i kao antioksidans te štiti stanice od oštecenja djelovanjem slobodnih radikala, a važno je napomenuti da pomaže pri apsorpciji željeza. Ukoliko ga ne uzimate kao pripravak kupljen u ljekarni nego ga želite unijeti u organizam hranom potrebno je imati na umu da se termickom obradom gubi oko 40 posto njegovih svojstava te ga je najbolje uzimati iz svježeg voca i povrca kao što su borovnica, šipak, paprika, naranca, kivi, kupus i krumpir.



Vitamin D

Ako ste ljetos dovoljno boravili na suncu trenutno imate dovoljne kolicine vitamina D. Možemo ga naci u hrani i prehrambenim proizvodima kao što su mlijeko i maslac, žitne pahuljice, žumanjak i jetra, i tijelo ga samo proizvodi.

Vitamin D najvažniji je za razvoj i zdravlje kostiju. No, ono što je bitno za imunološki sustav je da pomaže pri apsorpciji kalcija i fosfora. Direktno utjece na funkcioniranje imunološkog sustava, rad žlijezda s unutrašnjim izlucivanjem, površinski sloj kože itd. Zanimljivo je spomenuti da znanstvenici tvrde da vecini ljudi od prosinca do lipnja nedostaje vitamina D upravo zbog premalog boravka u prirodi i suncu, a hranom ga dovoljno ne unose.



Vitamin B6

Vitamin B6 je bitan u procesu stvaranja antitijela i crvenih krvnih stanica (eritrocita) koji su važni za obranu tijela od bakterija i virusa, te održavanje razine željeza. Vitamina B6 najviše ima u pšenicnim klicama, lososu, kikirikiju, orasima i žitaricama.



Vitamin E

Istraživanja su pokazala da vitamin E poboljšava funkciju imunološkog sustava, pomaže u zaštiti organizma od zagadenog zraka, ublažava jake glavobolje, te pomaže u zacjeljivanju ožiljaka. Prirodni izvori vitamina E su biljna ulja, orasi, margarin, zelje, šparoge, jaja, meso, jecam i kvasac.



Vitamin A

Nalazi se u žutom i narancastom vocu i povrcu, medu kojima je vjerojatno najpoznatija mrkva te u tamnozelenom povrcu kao što je kelj. Važan je za sluznicu grla, nosa, dišnog i probavnog sustava što objašnjava njegovu iznimnu važnost pri borbi kod prehlada i gripe.

Cink, bakar, željezo i selen

To su minerali koji su potrebni našem organizmu kako bi se obranio od bolesti. Nedostatak željeza znamo da može biti vrlo opasan zbog nedostatka kisika u mozgu i tijelu, no ono što je najvažnije je da nedostatak željeza utjece na imunitet. Glavni prirodni izvori željeza u hrani su iznutrice, meso, jaja, lisnato povrce i mahunarke.
Selen pomaže u djelovanju vitamina E, a nalazi se u ribi, vocu i povrcu, posebno cešnjaku.

Ukoliko vam nedostaje cinka biti cete cesto prehladeni, patiti od preosjetljivih crijeva, sporo ce vam zarastati rane, te ce vam oslabiti okus i njuh. Kamenice sadrže više cinka po obroku nego bilo koja druga namirnica, no, ipak su glavni izvor cinka crveno meso i iznutrice. Drugi važni izvori su grašak, orašasti plodovi, hrana morskog porijekla, cjelovite žitarice i sl.


Podijeli: Facebook Twiter