Protiv povećanja cijene dopunskog osiguranja

Rad Silva Šarića u galeriji Academia Moderna u Zagrebu (Foto Academia Moderna)
Rad Silva Šarića u galeriji Academia Moderna u Zagrebu (Foto Academia Moderna)

Ortoped lovranske bolnice i šef riječkog HDZ-a dr. Lucijan Vukelić novi je vršitelj dužnosti ravnatelja Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje.

Nakon višemjesečnog odgađanja odluka o imenovanju donesena je na zatvorenom dijelu sjednice Vlade, a Vukelić će u ponedjeljak, kada stupa na dužnost, vođenje HZZO-a preuzeti od dr. Fedora Dorčića, još jednog riječkog kadra na čelu nacionalnog zdravstvenog osiguravatelja koji je, ponovo kao vršitelj dužnosti, na ovoj funkciji proveo godinu i pol dana.

– Nakon preuzimanja dužnosti krenut ću u standardne obilaske područnih ureda, rješavanje tekuće problematike, a u dogovoru i u koordinaciji s ministrom zdravstva, Milanom Kujundžićem, donijet ćemo plan daljnjih aktivnosti. Vjerujem da ću na ovom mjestu moći pretočiti svojih 30 godina iskustva u realnom sektoru zdravstva – kaže Vukelić koji je kao v.d. ravnatelja HZZO-a izabran na rok od pola godine.

Na pitanje što misli o povratku HZZO-a u državnu riznicu koje se počelo spominjati ove godine, Vukelić kaže da sredstva HZZO-a moraju biti namijenjen onima koji ih uplaćuju, a to su osiguranici. Umjesto povećanja cijene dopunskog osiguranja, novi v.d. ravnatelja HZZO-a način za povećanje zdravstvenog budžeta vidi u drugim izvorima financiranja.

– Kad je riječ o cijeni dopunskog osiguranja, treba napomenuti da je ono otvoreno na tržištu i imate druge osiguravateljske kuće koje nude i nižu cijenu od HZZO-a. Osobno smatram da su nam potrebni drugi izvori financiranja koje trebamo naći – zaključuje Vukelić.

Vlada je razriješila i v. d. zamjenice ravnatelja HZZO-a Veroniku Laušin, dr. med. te ju imenovala za zamjenicu ravnatelja HZZO-a, na temelju postupka po objavljenom javnom natječaju. (Barbara ČALUŠIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter