Protiv pasivnosti i masmedijskog zavođenja i manipuliranja

Elia Pekica Pagon
Elia Pekica Pagon

Publicistkinja i pjesnikinja Elia Pekica Pagon nedavno je objavila svoje novo djelo – knjigu eseja "Oči našeg vremena". Riječ je o sedmoj knjizi ove autorice koja se do sada čitateljskoj publici predstavila s tri zbirke pjesama ("Sama", "U podnožju neba" i "Ljubavne pjesme") te tri prozna djela ("Globalno usijanje", "Na Diogenovu putu" i "Manifest humanosti"). Najnovija knjiga "Oči našeg vremena" je zbirka društveno angažiranih eseja Elie Pekice Pagon nastalih u razdoblju od 2008. do 2016. godine. Autorica u 90-ak eseja na zanimljiv i oštrouman način "progovara o vremenu i prostoru u kojem živimo – razotkrivajući društvene procese, uočavajući pojave, imenujući trendove i argumentirano kritizirajući brojne probleme suvremenog društva."

Poreč i Umag zastupaju istarske teme

Knjiga, objavljena u vlastitoj nakladi, ima 347 stranica, a o tematskoj zaokupljenosti autorice svjedoče i zanimljivi naslovi eseja: Mobitel ne čini čovjeka, Poslušnici globalizacije, Lego kocke jednoumlja, Kult obmane, Brandiranje oglašivačke struke, Industrija sveprisutnosti, Lokot na duši, Antistres odmor, Zatvori oglas i nastavi surfati…. Ima tu i istarskih tema među kojima su: Poreč by night i Tata, kupi mi Umag, bicikl i romobil.

- Elia Pekica Pagon uči nas kako jednostavno gledati i iz jednostavnoga izvlačiti zaključke koji se odnose na cjelokupnu zajednicu. Uči nas prepoznavati detalje i situacije koje su dokaz našeg odustajanja od vrijednosti koje bismo trebali slijediti, ističe recenzent prof. dr. sc. Sead Alić. On, uz ostalo, naglašava da se "autorica posebno suprotstavlja pasivnosti koju u nama proizvode sredstva masmedijskog zavođenja i manipuliranja, protiv svijeta u kojemu se naprosto prihvaćaju činjenice o nekome ili nečemu, koje neki algoritam neke tražilice u djeliću sekunde donese na naš dlan", te zaključuje: "Oči našeg vremena" knjiga je dražesnih crtica koje svjedoče o vremenu, ali prezentiraju i misli i osjećaje i načine doživljavanja pojedinih fenomena, zajednice ljudi i svijeta pjesnikinje upućene u suvremene sustave oglašavanja, odnošenja s javnosti, marketinških poslovanja, općenito suvremene sustave komuniciranja."

Univerzalni ideali dobra i poštenja

Mira Ćurić, mag. educ. u recenziji knjige uz ostalo ukazuje na etičnost autorice koja korespondira i s njezinim profesionalnim djelovanjem. Ona naglašava da Elia Pekica Pagon u svojim esejima "bez ostatka i na svakom primjeru ističe univerzalne ideale dobra, poštenja, suosjećanja, tolerancije, slobode, ravnopravnosti, zauzetosti za drugoga, solidarnosti i humanosti. Ne etiketira ljude, nego pojave u njihovu destruktivnom galopu i poklonstvo svemoćnom božanstvu našega doba - materijalnoga. Zapravo, autorica nam i ovom knjigom promišljanja pomaže iznova spoznati kako svijet učiniti ljepšim i boljim mjestom za sve. Treba li ponoviti da je to načelo - čovjek na prvom mjestu, a ne materija i moć. I kao stručnjakinja za marketing Elia promišlja i konkretne strategije u prostoru poslovnih interesa i učinaka, ni tu ne praveći kompromise: ne bogatija kompanija, ne moćniji vlasnici – nego sretniji svijet. Za Eliju to nije utopija, nije nedostižan ideal nego nada i iskren cilj."

O društvenom angažmanu autorice svjedoči i recenzija prof. dr. sc. Goroslava Kellera koji o novoj knjizi Elie Pekice Pagon zaključuje: "Ova zbirka eseja nas bolno suočava sa svakodnevnom hipokrizijom s kojom smo suočeni, s površnim svijetom obmana, demagogije i populizma, s 'vrlim, novim svijetom' koji nam nudi 'Big Brother', s potrošačkim sustavom robno-novčanih odnosa u kojem su skromnost, štedljivost i lojalnost mane, a ne vrline; u kojem galama pobjeđuje samozatajnost, u kojem kič pobjeđuje estetiku, u kojem laž pobjeđuje istinu. Tko ima više određuje život onome tko zna više."

O autorici

Elia Pekica Pagon, marketinška stručnjakinja, publicistkinja , umjetnička fotografkinja i pjesnikinja, rođena je u Zagrebu 1971. godine. U Zagrebu je završila studij engleskog i talijanskog jezika i književnosti te poslijediplomski studij amerikanistike. Usavršavala se u Italiji i Velikoj Britaniji (Brighton, Cambridge, London, Rickmansworth, Weybridge, i dr).

Po završetku studija radila je za multinacionalne kompanije poput British Airwaysa, Marks & Spencera, Baxtera, Hill & Knowltona gdje je obnašala dužnost direktorice marketinga i prodaje, te vodila odnose s javnošću. Uspješno je vodila privatne marketinške agencije u sklopu kojih su izlazili stručni časopisi „Zvono" i „Epoha". Prvome je Pekica bila glavna urednica od 2001. do 2004. a drugome od 2004. do 2009. godine. Objavila je tri zbirke pjesama: "Sama" (1998.), "U podnožju neba" (1999.) i "Ljubavne pjesme" (1999.), knjigu eseja "Globalno usijanje" (2008.), knjigu "Na Diogenovu putu" (2010.), "Manifest humanosti" (2015.). Od 2008. do 2012. bila je stalna kolumnistica tjednika za kulturu Hrvatsko slovo. Objavljivala je i stručne tekstove u inozemnim časopisima, a u SAD-u je objavila svoju poeziju u nekoliko antologija. Sudjelovala je na skupnim izložbama fotografija u Zagrebu (Fotoklub Zagreb) te u Houstonu. Redovito objavljuje u zbornicima Matice Hrvatske, ogranak Umag. (B. ĆUSTIĆ JURAGA)


Podijeli: Facebook Twiter