Protiv nove američke imigracijske uredbe 134 stručnjaka

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Više od 130 nekadašnjih američkih dužnosnika i stručnjaka za vanjsku politiku osudilo je novu izvršnu imigracijsku uredbu predsjednika Donalda Trumpa ocjenjujući da oslabljuje nacionalnu sigurnost i interese zemlje jednako kao i originalna inačica.

"Poslat će muslimanima, uključujući one koji su žrtve ili se bore protiv Islamske države, poruku jačanja propagandne kampanje ukazujući krivo da je SAD u ratu protiv islama", tvrde u pismu Trumpu ti stručnjaci i nekadašnji vladini dužnosnici.

"Naprotiv, prihvaćanjem izbjeglica i muslimanskih putnika na vidjelo izlaze laži terorista i suprotstavlja se njihovoj iskrivljenoj viziji", nastavlja se u pismu datiranom u petak.

Među 134 potpisnika, od kojih su neki radili u administraciji, kako demokratskoj tako i republikanskoj, nalazi se i nekadašnji diplomat Nicholas Burns, nekadašnji direktor za protuterorizam pri Vijeću nacionalne sigurnosti Richard Clarke te nekadašnja podtajnica američke obrane Michele Flournoy.

Mnogi su radili za demokratske predsjednike poput nekadašnje državne tajnice Madeleine Albright, tajnice nacionalne sigurnosti Janet Napolitano, savjetnice nacionalne sigurnosti Susan Rice ili direktora Nacionalnog centra za protuterorizam Matthewa Olsena.

"Zabrane poput onih predviđenih izvršnom uredbom ugrožavaju američku nacionalnu sigurnost te dostojanstvo naše velike zemlje", ocjenjuje se u pismu koje se nadovezuje na argumente iznesene ispred sudova nekoliko američkih država.

Izvršna uredba "slabi kapacitet ove zemlje da igra čelnu ulogu u svijetu i dovodi u opasnost naše interese u nacionalnoj sigurnosti ne podržavajući stabilnost naših saveznika koji se bore s prihvatom velikog broja izbjeglica", dodaje se u tekstu.

Pismo je poslano i nekolicini ministara među kojima državnom tajniku Rexu Tillersonu, ministru obrane Jamesu Mattisu, ministru pravosuđa Jeffu Sessionsu ili ministru za domovinsku sigurnost Johnu Kellyju. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter