Protiv Mladica 410 iskaza svjedoka

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na sudenju nekadašnjem celniku vojske bosanskih Srba Ratku Mladicu tužiteljstvo ce u Den Haagu podastrijeti 410 iskaza svjedoka, objavio je u petak Medunarodni sud za ratne zlocine pocinjene na podrucju bivše Jugoslavije (ICTY).

- Popis svjedoka tužiteljstva sadržava 410 svjedoka. Njih 385 su materijalni svjedoci, a 25 su strucnjaci. Tužiteljstvo kani na svjedocenje pozvati desetero strucnjaka, kaže se u dokumentu ICTY-ja.

Tužiteljstvo ce pozvati ukupno 158 svjedoka i procjenjuje da ce za to trebati dvjestotinjak sati, a svjedocenje 220 svjedoka bit ce predano u pisanom obliku, kaže se u podnesku tužiteljstva.

Iako je osamnaestero svjedoka umrlo, tužiteljstvo kani iskoristiti i njihova svjedocanstva, dodaje se u tome dokumentu.

Tužiteljstvo je predalo i popis od 27.906 dokaznih predmeta. Vecinom je rijec o dokumentima iz Vojske Republike Srpske te ministarstava Republike Srpske.

Druga se velika skupina dokaza odnosi na ekshumaciju i identifikaciju posmrtnih ostataka žrtava, a treca na bilježnice i video i audiosnimke Ratka Mladica te ostale predmete koji su pronadeni u Mladicevoj kuci.

Mladic je nakon višegodišnjega bijega uhicen 26. svibnja u Srbiji. Optužen je za genocid, zlocine protiv covjecnosti i ratne zlocine u ratu u Bosni od 1992. do 1995., a osobito se važnom smatra njegova uloga u masakru osam tisuca Muslimana u Srebrenici u srpnju 1995.


Podijeli: Facebook Twiter