Protiv kompostane sa 700 potpisa Buzećana

Peticiju potpisalo oko 700 građana (G. ČALIĆ ŠVERKO)
Peticiju potpisalo oko 700 građana (G. ČALIĆ ŠVERKO)

Peticiju protiv izgradnje fermentacijske komopostane za proizvodnju organskog humusnog gnojiva u poduzetničkoj zoni Mala Huba, potpisalo je sedamstotinjak građana najuže gradske jezgre. Građanska inicijativa "Pravo na čisti grad" koja je pokrenula njeno potpisivanje, peticiju će ovog tjedna dostaviti gradskom vijeću i gradonačelniku Siniši Žuliću, najavljeno je na jučerašnjoj konferenciji za novinare.

Četiri razloga zašto ne

Navodeći četiri razloga zbog čega se protive kompostani, Ksenija Sirotić istaknula je da je prvi ekološki jer bi kompostana trebala biti izgrađena na svega dvjestotinjak metara od prvih kuća, a smrad i onečišćeni okoliš utjecali bi na kvalitetu života u Buzetu.

- Drugi razlog je činjenica da još nema potpunih analiza kako takvi objekti utječu na okoliš i ljude, treći je gospodarski jer takav objekt u Maloj Hubi ne bi privukao nove investitore već bi ih odbio, a četvrti je taj što bi to bila prva kompostana takve vrste u svijetu pa je pitanje gdje su iskustva, navela je Sirotić. Istaknula je također da u građanskoj inicijativi nisu u mogućnosti prihvatiti gradonačelnikov prijedlog da se uključe u radnu skupinu za kontrolu utjecaja kompostane na kvalitetu života i na okoliš.

- Da je takav prijedlog došao 2013. godine kada se pojavio investitor s namjerom ulaganja u kompostanu koja kao sirovinu koristiti zeleni otpad, grožđani drop, otpad peradi te pileći i pureći izmet, nitko ne bi imao razlog odbiti ga. Danas kada je raspisan natječaj, izabran najpovoljniji ponuđač, smatramo bespredmetnim formiranje bilo kakve radne skupine koja će kontrolirati gotov projekt. Građani su iz medija saznali za odluku gradskog vijeća o izgradnji kompostane komercijalnog karaktera, kapaciteta od 7.400 tona godišnje iako gradonačelnik uporno uvjerava da je ona lokalnog karaktera, neovisno o tome što na buzetskom području nema sirovinske baze u dovoljnim količinama za rad takvog gigantskog postrojenja, istaknula je Sirotić.

Prikupljeno oko 700 potpisa

Prvi puta u novovjekoj povijesti Buzeta, građani su se odvažili na peticiju kojom izražavaju nezadovoljstvo potezima gradskih otaca, ocijenio je Buzećan Damir Kajin.

- Buzet ima 6.133 stanovnika, od toga 5.174 birača, a prikupljeno je oko 700 popisa što je dovoljno da se potakne Gradsko vijeće da nanovo otvori raspravu o kompostani, tom bastardu, interkontinentalnom mastodontu u srcu Buzeta. U skladu je to sa gradskim statutom prema kojemu građani imaju pravo predlagati vijeću, a ono raspravlja o takvom prijedlogu ako ga potpisom podrži najmanje deset posto birača te je dužno dati odgovor najkasnije u roku od 90 dana. Zavisno od odluke gradskog vijeća odlučit ćemo ići ili ne na referendum. Da bi se referendum mogao pokrenuti treba prikupiti 20 posto potpisa, odnosno njih 1.035. Duboko sam uvjeren da ćemo ih prikupiti jer o tome ovisi budućnost Buzeta, istaknuo je Kajin uz poruku da kompostanu treba dislocirati iz centra grada.

Nezavisni gradski vijećnik Zdravko Ćurić povukao je paralelu između platforma u Jadranu i kompostane te ustvrdio da postoji sličnost jer se oba slučaja sve odvijalo u tajnosti, a u javnost izlazi kada je šteta već učinjena.

- S obzirom je 90 posto građana Buzeta protiv izgradnje kompostane, uvjeren sam da se neće graditi. Uvjeren sam također da, ponovi li se glasanje na gradskom vijeću, odluka o izgradnji kompostane u Maloj Hubi, neće biti izglasana, posebice ukoliko ne budu glasali oni oporbeni vijećnici koji su u sukobu interesa, istaknuo je Ćurić te na pitanje novinara pojasnio da je ideja o kompostani na toj lokaciji došla od HNS-a pa bi bilo dobro da se izuzmu od glasanja.

Objekt rizičnog karaktera

Edo Podreka istaknuo je da je kompostana objekt dosta rizičnog karaktera jer zbog kokošjeg otpada koji se koristi u procesu postoje opasnosti izbijanja bolesti.

Ivica Totman upozorio je da kao rezultat proizvodnje, uz kompost, nastaju i određeni plinovi kao što su ugljični dioksid, sumporni dioksid kao i otrovni, lakši od zraka, lako topivi u vodi - amonijak, a u nekim nepredviđenim okolnostima i druge kemijske reakcije kada se stvaraju i neki drugi, daleko opasniji, poput tiofena, sumporovodika i metana. Jasmina Flego pozvala je gradonačelnika da konačno počne raditi u interesu građana koji su svojim potpisom pokazali da se protive izgradnji kompostane na toj lokaciji.

Žulić: Spreman sam poštovati volju građana

- O inicijativi da će mi se predati peticija saznao sam putem medija tako da moram vidjeti o čemu se radi. Žao mi je što nije prihvaćen moj prijedlog da kroz radnu skupinu na argumentirani način dođemo do odgovora je li ta investicija štetna za Buzet ili ne. Sve mi više čini da ta priča ima političke, a ne ekološke konotacije. No isto tako kao što sam u više navrata naglašavao, spreman sam poštovati volju građana pa čak i ako to znači najdemokratskiji način odlučivanja to jest referendum, odgovorio je gradonačelnik Siniša Žulić na naše pitanje kako komentira zahtjeve građanske inicijative. (Gordana ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter