Protiv kitolova pred veleposlanstvom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Clanovi udruge "Prijatelji životinja" u cetvrtak su pred zgradom japanskog veleposlanstva u Zagrebu održali performans protiv kitolova "Krvavo sunce Japana". Na taj su se nacin prikljucili akcijama diljem svijeta protiv kitolova i u znak potpore ekološkoj organizaciji Sea Shepherd.

Naime, 5. sijecnja japanski unajmljeni zaštitarski brod "Shonan Maru 2" potopio je plovilo "Ady Gil" Sea Shepherda. Na uništenom "Ady Gilu" nalazilo se cetvero Novozelandana te po jedan Australac i Nizozemac, i pravo je cudo da nitko nije poginuo.

Tijekom performansa aktivistica "Prijatelja životinja" ležala je ispred veleposlanstva "probodena harpunom" u znak potpore Sea Shepherdu i za spas kitova kojih svake godine ubiju oko 2.000.

Aktivisti Greenpeacea i Sea Shepherda prošle su sezone nanijeli težak udarac japanskom kitolovu, pa je umjesto planiranih 1.035 pobijena 551 životinja. Japan se naime opravdava da kitove lovi u znanstvene svrhe, no kitovo meso završava na japanskim tržnicama.

U prošlom stoljecu ubijena su dva milijuna kitova i to okrutnim metodama koje uzrokuju sporo umiranje. Neke su vrste zbog pretjeranog izlova dovedene na rub opstanka, što je prisililo Medunarodnu komisiju za kitolov da zabrani komercijalni izlov.

Unatoc tome, Japan, Norveška i Island iskoristili su postojece rupe u zakonu te nastavili izlov kitova. Republika Hrvatska je 10. sijecnja 2007. postala punopravnom clanicom Medunarodne komisije za kitolov podržavši tako globalnu zaštitu kitova.


Podijeli: Facebook Twiter