Protiv Kaštijuna više od 3.500 potpisa

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Tijekom dva tjedna, koliko traje potpisivanje obrazaca protiv izgradnje Županijskog centra za gospodarenje otpadom Kaštijun, Gradanska inicijativa "NE Kaštijun" prikupila je više od 3.500 potpisa, rekao je koordinator Božo Bencic i dodao  da ce se potpisi prikupljati i iduce subote, a sva dokumentacija potom proslijediti Europskoj banci za obnovu i razvoj (EBOR) i tvrtci Kaštijun.

Putem obrazaca gradani mogu navesti svoje kritike i mišljenja sve do 14. studenog, kada istjece rok za primjedbe vezane uz kredit koji tvrtka Kaštijun planira podici u toj banci. U mandatnom pismu planirani zajam EBOR-a bio je 14 milijuna eura, a izradom studije izvedivosti i procijenjene investicijske vrijednosti moguce je dobiti iznos od 19,9 milijuna eura bez PDV-a. Ta bi se sredstva iskoristila za izradu glavnog i izvedbenog projekta, izgradnju postrojenja za MBO s pripadajucom infrastrukturom te nadzor nad izvodenjem radova.

Direktorica tvrtke Kaštijun Vesna Dukic rekla je da je dosad pristiglo nekoliko primjedbi gradana i dodala da ce se odgovori na primjedbe, nakon isteka roka, naci i na službenim internetskim stranicama tvrtke. Trenutno na tim stranicama pronalazimo svega cetiri primjedbe gradana koje izmedu ostalog zanimaju kriteriji za ocjenjivanje investicije, ucinci i funkcioniranje mehanicko-biološke obrade otpada, a neki upozoravaju da je lokacija Kaštijuna odabrana bez utjecaja struke i uz silne prosvjede gradana te da ju je još prije mnogo godina odredila politika.


Podijeli: Facebook Twiter