Protiv HPV-a cijepiti i djecake

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Savjetodavni odbor americkog Centra za prevenciju i kontrolu bolesti preporucio je cijepljenje svih djecaka u dobi od 11 i 12 godina protiv ljudskog papiloma virusa, u okviru borbe protiv širenja ovog spolno prenosivog virusa, prenose americki mediji.

Do sada se tek trecina americkih tinejdžerica cijepila protiv HPV-a pa je takav ograniceni odaziv nagnao strucne krugove da preporuku prošire i na djecake. Savjetodavni odbor za politiku cijepljenja odluku je izglasao jednoglasno i u SAD-u bi to moglo znaciti da ce troškove cijepljenja pokrivati zdravstvena osiguranja.

Kod djecaka cjepivo ce štititi i od vrsta raka povezanih s virusom, kazala je novinarima Anne Schuchat, ravnateljica Nacionalnog centra za cijepljenje te ce smanjiti potencijalni rizik širenja virusa sa muškaraca na žene.

Do prošle godine tek je polovica americkih tinejdžerki primila prvu od tri preporucene doze cjepiva dok je tek trecina prošla citav program cijepljenja koji se sastoji od tri doze Gardasila. Cijepljenje ima najbolji ucinak kad se daje prije pocetka seksualne aktivnosti tinejdžera, pokazala su istraživanja.

Prema procjenama Centra za kontrolu i prevenciju bolesti više od polovice Amerikanaca zaraženo je HPV-om, iako se kod vecine simptomi ne razviju.

Virus godišnje izaziva 32 tisuce novih karcinoma u SAD-u a odgovoran je za gotovo 13 tisuca slucajeva raka grlica maternice godišnje kod Amerikanki.

Novija istraživanja pokazuju da je virus odgovoran za sve veci broj slucajeva raka glave i vrata kod muškaraca. Istraživanja pokazuju da je dvije trecine svih karcinoma jezika i tonzila izazvano HPV-om a od toga 80 posto je kod muškaraca.


Podijeli: Facebook Twiter