Protiv gripe vitaminima, a neki i cjepivom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Lucija Balde, fizioterapeutkinja, Pazin:
Nisam se cijepila protiv gripe, a nemam ni neki posebni nacin cuvanja od gripe osim meda, limuna i prirodnog caja, ne onog iz vrecice. To je uvijek dosad funkcioniralo, a tako se lijecim i od obicne prehlade, nikad ne pijem ni tablete ni ništa drugo, samo prirodno.

Nikola Truhli, umirovljenik, Valbandon:

Cijepim se protiv gripe redovito vec pet godina, i to pocetkom prosinca. Dok se nisam cijepio, dobivao sam svake zime gripu tako da cu se sigurno nastaviti cijepiti. Ne uzimam nikakve dodatne preparate jer pijem lijekove za srce i tlak. Jedem samo malo više povrca.

Staža Anastazija Šebetic, umirovljenica, Novigrad:

Cijepila sam se prije približno mjesec dana, kad su to za sve nas korisnike organizirali u Domu za starije i nemocne. To cinim redovito u razdoblju prije pojavljivanja gripe vec nekih 17 godina i nikad se još nisam razboljela. Radila sam kao medicinska sestra i dobro znam prednosti takvog nacina prevencije.

Osim toga, ne koristim nikakve lijekove ni posebne vitaminske preparate, vec iskljucivo prirodni vitamin C iz voca poput naranci i kivija i drugih namirnica, svakodnevno konzumiram koštunjicavo voce, kao što su lješnjaci, orasi i bademi, te redovito šecem, cak i kad je oblacno i maglovito vrijeme. Na taj nacin jacam imunitet i organizam održavam zdravijim i snažnijim.

Mira Vukovic, ekonomistica, Buzet:

Nisam se cijepila protiv gripe niti se obicavam cijepiti. Imunitet jacam pojacanim unosom vitamina, povrca i voca. Zimi u našoj obiteljskoj prehrani prevladavaju narance, mandarine i jabuke. Ne koristim nikakve vitaminske preparate. Vitaminske sirupe dajem samo djeci, 1,5-godišnjem sinu Ivanu i 11-godišnjoj kcerki Loreni, koje takoder nemamo obicaj cijepiti protiv gripe.

Danijel Drandic, ugostiteljski djelatnik, Rovinj:

Protiv gripe se nisam nikad cijepio i ne sjecam se jesam li je ikad imao, ako da, onda je to bilo jako davno. Imam svoj nacin preventive - cijeli studeni i pola prosinca uzimam kapi za jacanje imuniteta te tablete koje sadrže kompleks raznih vitamina. To se za sada pokazalo kao jako djelotvorni recept.

Što se tice cjepiva smatram da je zapravo rijec o testiranju novih medicinskih sredstava, a da nije baš ucinkovito. Imunitet je u nama i kod nekoga je jaci kod nekoga slabiji, tako da je preventiva, odnosno jacanje imuniteta po meni bit svega.

Davorka Zustovic, administratorica, Labin:

Nisam se cijepila i necu jer se nikada ne cijepim. Do sada sam uvijek bila otporna, malo više voca i vitamina i to je to. Djeci koji put dam i neke posebne preparate.

Danica Vrenko, naocalna opticarka:
Cijepim se svake godine redovito od 1976. godine kada me gripa skoro ubila. Nemam s tim nikakvih problema i svima bih savjetovala da se cijepe. Pogotovo onima koji su na poslu u dodiru s puno ljudi koji prenose viruse.


Podijeli: Facebook Twiter