Protiv Europe "dviju brzina"

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Svaki pokušaj pretvaranja eurozone u manji, integriraniji klub okružen labavo povezanim zemljama razbjesnit ce clanice EU-a iz srednje Europe koje još nisu uvele euro, rekli su u cetvrtak dužnosnici.

Tu mogucnost, koju su, u privatnim razgovorima spominjali njemacki i francuski dužnosnici, odbijaju nove clanice EU kojima je dosta toga da ih se stalno ostavlja po strani.

Visoki dužnosnik poljske vlade je na upit o njemackim i francuskim razmišljanjima odgovorio poznatim sloganom španjolskih republikanaca iz doba Španjolskog gradanskog rata (1936.-1939.) - "No Pasaran" (Nece proci).

"Odbijam cak i špekulirati o takozvanoj Europi dviju brzina", rekao je ceški ministar financija Miroslav Kalousek.
"To bi bilo protivno interesima Ceške Republike", dodao je.

Medu deset zemalja koje nisu u eurozoni ima raznih profila - od onih koje se uskoro spremaju tražiti ulazak u eurozonu poput Latvije, preko ultraoprezne Ceške do zemalja kojima je euro vjecna opcija, ako je požele, poput Velike Britanije i Danske.

Kalousek je bio domacin neformalne vecere u Bruxellesu u ponedjeljak za neclanice eurozone, dok su ministri financija eurozone imali odvojeni sastanak.

Tom je prilikom izrazio nezadovoljstvo što neclanice nisu smjele barem sjediti za stolom za kojim su se donosile odluke koje imaju golemi utjecaj na neclanice.

Predsjednik Estonije, koja je uvela euro, rekao je da se protivi ikakvim podjelama no da, ako do njih ipak dode, želi da njegova zemlja bude u elitnom klubu.

Zamisao o maloj elitnoj eurozoni vrlo vjerojatno bi naišla na žestoki otpor ne samo zemalja srednje Europe nego i iz Austrije i Nizozemske, iako bi obje bile moguce clanice elitne eurozone. (Hina/Reuters)


Podijeli: Facebook Twiter