Protiv brane visoke 16,5 metara uz sami slap

Slap Sopot kod sela Floričići
Slap Sopot kod sela Floričići

U protekla dva tjedna građanska inicijativa "Zaštitimo slap Sopot" prikupila je oko 1.500 potpisa građana koji se protive izgradnji retencije Tupaljski potok na Sopotu.

- Teško je procijeniti točan broj potpisa koji smo dosad prikupili, jer se potpisne liste nalaze na brojnim mjestima, kaže koordinatorica građanske inicijative Tina Širol koja je izrazila zadovoljstvo velikim brojem volontera koji su se uključili u akciju, ali i brojem potpisa građana koji im daju snažnu podršku.

Potpisivalo se po kafićima i dućanima

Doista, potpisi se prikupljaju posvuda po Istri, najčešće u ugostiteljskim objektima: Dub-light Sax, Serđo, Pod lipom i Jano u Pazinu, Enigma u Potpićnu, Nika u Gračišću, Kršan u Kršanu, Jezero u Čepiću, Doma u Žminju, Diverso u Buzetu, Dorina u Lupoglavu, Imbiss u Baderni, La Kabana u Kašteliru i Buzz u Rovinju. Peticiju se može potpisati i u trgovini Brionka u Svetoj Katarini, Turističkoj agenciji Amfora u Balama, Kozmetičkom salonu Aura u Pazinu, kladionici Favorit u Žminju te trgovini P&A Enterprise u Labinu.

Autograme zainteresiranih građana također zaprima Dnevni boravak Rojc te Udruga Zelena Istra u Puli, sklonište za napuštene životinje HappyEnd u Pazinu, Centar za građanske inicijative u Poreču te Kulturni centar Lamparna u Labinu, a akciji su se pridružile i podružnice nekih stranaka (Živi zid i Orah). U građanskoj se inicijativi nadaju da će im Općina Kršan odobriti prikupljanje potpisa na Festivalu samoniklog bilja u Kršanu 23. i 24. travnja budući da peticija završava 25. travnja.

Trebalo bi obnoviti zapuštenu branu

Preko vikenda volonteri inicijative prikupljaju potpise i na samom slapu Sopot pokraj sela Floričići (općina Pićan).

Podsjetimo, građanska inicijativa "Zaštitimo slap Sopot" protivi se zahvatu Hrvatskih voda kojim se planira gradnja brane visoke 16,5 metara neposredno uzvodno od slapa. Smatraju da bi se umjesto navedenog projekta koji će ugroziti područje i sam slap trebalo obnoviti zapuštenu branu nizvodno od slapa prema mjestu Švići kojom bi se postigla svrha obrane od poplava Raške doline. Od općina Gračišće i Pićan, Državnog zavoda za zaštitu prirode i Nature Histrice traže da u skladu sa svojim ovlastima zaustave planirani projekt. (A. DAGOSTIN)


Podijeli: Facebook Twiter