Protiv Bonassina lani pokrenut stegovni postupak

Veterinarska ambulanta Franco u Vodnjanu (Neven LAZAREVIĆ)
Veterinarska ambulanta Franco u Vodnjanu (Neven LAZAREVIĆ)

Nakon što smo prekjučer od nadležne inspekcije Ministarstva poljoprivrede dobili odgovor da su se stekli uvjeti za pokretanje prekršajnog postupka protiv veterinara Franca Bonassina radi kršenja odredbi Zakona o veterinarstvu, a povodom odbačenih lešina pasa uz cestu Vodnjan - Fažana, uz informaciju da je Bonassinu već lani Veterinarska komora privremeno oduzela licencu na šest mjeseci, jučer se priča nastavila izjavom tajnika Hrvatske veterinarske komore dr. sc. Anđelka Gašpara.

Prijavljen i kolega

Naime, kako pojašnjava Gašpar, predsjednik komore je u 2016. godini, na temelju dopisa nadležnog veterinarskog inspektora, uz koji je dostavljena i pripadajuća dokumentacija, protiv Franca Bonassina, vlasnika i direktora Veterinarske ambulante Franco pokrenuo stegovni postupak pred Časnim sudom. Nakon provedenog postupka Časni sud proglasio je Bonassina krivim za povrede u obavljanju veterinarske djelatnosti te mu je, u skladu s odredbama Pravilnika o stegovnom postupku i stegovnoj odgovornosti doktora veterinarske medicine, odlukom izrekao propisanu stegovnu mjeru ukora s novčanom kaznom u iznosu od 3.000 kuna. Na navedenu odluku Časnog suda Franco Bonassin, izjavio je žalbu Visokom časnom sudu, koja je u postupku rješavanja, kaže tajnik Hrvatske veterinarske komore Gašpar.

Također, dodao je, na temelju dopisa nadležnog veterinarskog inspektora, predsjednik Hrvatske veterinarske komore istovremeno je pokrenuo postupak i protiv Marka Šteke, dr. med. vet., koji je ugovorom o djelu radio u Veterinarskoj ambulanti Franco d.o.o.

- Nakon provedenog stegovnog postupka, Časni sud Hrvatske veterinarske komore, utvrdio je da je Marko Šteko prekršio, odnosno počinio povredu etičkih načela Kodeksa veterinarske etike i Kodeksa dobre veterinarske prakse, čime je počinio teške povrede u obavljanju veterinarske djelatnosti te mu je na temelju navedenog Pravilnika izrečena stegovna mjera privremene zabrane obavljanja veterinarske djelatnosti (privremeno oduzimanje licencije) u trajanju od 12 mjeseci, koja je postala pravomoćna, kaže Gašpar.

Vezano za upit o mjeri oduzimanja licencije, kako ističe nadalje dr. Gašpar, Časni sud komore, na temelju navedenog Pravilnika, doktoru veterinarske medicine za propisane najteže povrede u obavljanju veterinarske djelatnosti može privremeno oduzeti licenciju na rok do 3 mjeseca, na rok od 3 do 6 mjeseci, na rok od šest do dvanaest mjeseci.

- Oduzimanje licencije na rok duži od 12 mjeseci, može se izreći samo u slučajevima kada je pravomoćnom sudskom odlukom doktoru veterinarske medicine izrečena sigurnosna mjera zabrane obavljanja veterinarske djelatnosti", kaže dr. Gašpar.

Vezano za slučaj odlaganja lešina devet eutanaziranih pasa, Hrvatska veterinarska komora, ističe nadalje dr. Gašpar, do sada još nije dobila nikakvu službenu obavijest.

- U slučaju bilo kakve službene obavijesti s dostavljenim vjerodostojnim dokazima o postojanju osnovane sumnje o počinjenju prekršaja vezano za odlaganje eutanaziranih pasa, od strane Franca Bonassina, protiv istog će ponovno biti pokrenut stegovni postupak, kaže na kraju tajnik HVK-a dr. sc. Anđelko Gašpar.

Niz nepravilnosti

Neslužbeno smo doznali da se vodnjanski veterinar teretio za niz nepravilnosti zbog kojih je i prijavljen, od uvoza ilegalnih lijekova i pilića preko granice, do "neurednog" vođenja postupka cijepljena protiv bjesnoće (npr. cijepljenja nisu upisivali u bazu podataka..) gdje je postupke odrađivao upravo sa Štekom. Također doznajemo da su kolege veterinari iz Istre izuzetno ogorčeni ovakvim radom vodnjanskog veterinara koji na ovaj način nanosi veliku štetu veterinarskoj struci, ali i turističkom sektoru Istre jer su, kažu naši sugovornici, stranci izuzetno osjetljivi na pitanja prava životinja, a ova je priča negativno odjeknula i u inozemstvu. "Mi nismo takvi, zapravo smo daleko od toga, a ispadamo kao neki barbari", kažu naši sugovornici. Ovaj put, pokaže li se da je Bonassin odgovoran i u ovoj priči o bacanju lešina, zatražit će se oduzimanje licence Bonassinu i skidanje ovlasti. "Ne bi bili ni došli do ovakve situacije da se represivno djelovalo ranije i da se ovo pitanje riješilo davnih dana. Možda je sada pravo vrijeme", zaključuju naši sugovornici. (S. ZRINIĆ TERLEVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter