Protiv arbitraže samo ribari, i to ne svi

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ekspresni dogovor Slovenije i Hrvatske oko arbitara u rješavanju granicnog spora gotovo svi naši sugovornici smatraju pozitivnim. Cak i oni koji su svojedobno bili protiv arbitraže danas pozdravljaju dogovor dviju država oko izbora clanova arbitražnog suda.

Osim, naravno, ribara i njihovih predstavnika koji su ostali na svojim pozicijama protivljenja takvom rješavanju. No, i medu njima ima suprotstavljenih mišljenja. Recimo, savudrijski ribar Danilo Latin na arbitražu ne gleda negativno kao njegov kolega Tonci Trevižan, predsjednik istarskog Ceha ribara. Latin kaže da je njegova želja da se što prije i bezbolnije odredi granicna crta na moru.

- Želimo biti odgovorni i imati korektne odnose sa susjedima. Ne trebaju nam tenzije oko necega što se može riješiti. Cilj nam je da bude mir, da živimo od svog posla, a ne da se stalno sukobljavamo, kaže Latin.

Tko sluša ribare?

Njemu je prihvatljivo i da odluka arbitražnog suda bude izrecena nakon što i posljednja država u EU-u potvrdi ulazak Hrvatske u Uniju. Pitamo ga kakva je danas situacija s prelaskom slovenskih ribarica u hrvatsko teritorijalno more, na što je i sam cesto upozoravao.

- Stalno prelaze crtu sredine. No, nema više one navale kakva je bila prije 10-ak godina. Tada im nije bila namjera ribariti, vec su to, uvjeren sam, cinili iz drugih razloga. Uostalom, ni mi nismo u tom podrucju lovili ribu, pa nije postojala logika da Slovenci toliko plove da bi došli na podrucje gdje se lovi malo ili ništa, naglašava Latin.

Njegov kolega Trevižan, pak, ne bi nikada pristao na arbitražu. Po njemu je problem što se granicno pitanje trebalo rješavati po medunarodnom pravu na medunarodnom sudu, a ne arbitražom.

- Protiv smo takvog odlucivanja, ali tko sluša nas ribare? Ne znamo na cemu ce se bazirati odluka arbitražnog suda, dok bi na medunarodnom sudu ona bila u skladu s pravom. Ovom arbitražom mi nemamo što dobiti, možemo samo izgubiti, smatra Trevižan.

Iako je svojedobno u Saboru glasao protiv arbitraže, saborski zastupnik IDS-a Damir Kajin danas za brzi odabir arbitara kaže: "Hvala bogu da se to dogodilo". No, i dalje ima rezerve prema takvom nacinu rješavanja spora.

- Volio bih da sadašnja crta sredine Piranskog zaljeva bude predmet razgranicenja, ali bojim se da cemo proci bosi po trnju. Žao ce mi biti ako predsjednik Ivo Josipovic, kolegica Tanja Vrbat i ja na koncu budemo u pravu jer smo glasali protiv arbitraže. Bez obzira na sve, odluka arbitražnog suda za mene ce biti novi zavjet, istice Kajin.

Nada se da ce arbitri donijeti odluku u roku od dvije godine i da Piranski zaljev više nece biti, kako kaže, faktor politickih sukoba izmedu dvaju prijateljskih naroda.

- Za Hrvatsku ce odluka arbitražnog suda biti dogma. Nakon nje nema više ni naprijed ni nazad. Ponovno cemo živjeti kao u neka dobra stara vremena, smatra Kajin.

Župan Ivan Jakovcic smatra pozitivnim što su se Hrvatska i Slovenija odmah dogovorile oko arbitara. U tome se, veli, vidi i da je rijec o vrhunskim medunarodnim arbitrima, što, istice, ohrabruje. Po njemu, odnosi izmedu svih zemalja moraju biti prijateljski, a odluka arbitražnog suda neupitna. Što se tice istarskih ribara, smatra da su upravo oni bili najuporniji u inzistiranju na tome da se riješi problem granice.

Prednost, ali i rizik

- Nema razloga za strah. Država je ucinila upravo ono što su ribari htjeli. Sada se trebamo okrenuti argumentima koje cemo iznijeti arbitrima, a zatim sacekati njihovu odluku i prihvatiti je kakva god bila. Ona može biti na liniji naših ocekivanja, ali i drugacija. Te prednosti, ali i rizika, bili su svjesni i naši ribari, kaže Jakovcic.

Protiv arbitraže je u Saboru bila i SDP-ova zastupnica Tanja Vrbat iz Umaga. I ona, medutim, poput Kajina, sada smatra pozitivnim odabir sudaca.

- Hrvatski sabor vecinom je glasova prihvatio ugovor o arbitraži i zadaca svih nas je braniti i poštivati tu suverenu odluku vrhovnog zakonodavnog tijela. Tu nema spora. Dobro je da Europska komisija nije dalje cekala s popisom kandidata za predsjednika i dva clana arbitražnog suda. Rijec je o vrhunskim strucnjacima pa se naša Vlada sa slovenskom brzo dogovorila oko arbitara.

Dobro je i da smo se držali predvidene procedure i da su same vlade dviju država izabrale clanove. Tako i prilici susjednim zemljama koje ce sutra, nadam se, biti clanice iste europske obitelji. Zadovoljna sam da se sve odvija po proceduri koju su prihvatile obje zemlje. Sada samo sucima treba ostaviti vremena da donesu pravednu odluku u skladu s medunarodnim pravom, kaže Vrbat.

Edi Andreašic, gradonacelnik Buja, pozdravio je brzi dogovor i rekao da se spor ocito nije mogao drugacije riješiti. U arbitraži vidi dobru namjeru da se odnosi poboljšaju. Što se tice arbitara, kaže da to ne može ocjenjivati, ali pretpostavlja da su strucni.

Knez: Odluka arbitara na obostrano zadovoljstvo

Vinko Knez, predsjednik Vijeca slovenske nacionalne manjine u Istri, rekao je da izbor arbitara smatra pozitivnom odlukom, iako ne zna tko su pa nije želio ni komentirati njihov izbor.

Kaže, medutim, da je ocito rijec o kvalitetnim ljudima cim su ih obje strane prihvatile. Slaže se da je spor opterecivao hrvatsko-slovenske odnose, a smatra da ce arbitraža konacno to riješiti.

- Vjerujem da odluka arbitara može biti na obostrano zadovoljstvo, zakljucuje Knez.


Podijeli: Facebook Twiter