Protekla godina u Hrvatskoj ekstremno topla

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Protekla godina u najvećem dijelu Hrvatske ocijenjena je ekstremno toplom, što potvrđuje nastavak trenda globalnog zatopljenja s izvjesnim međugodišnjim kolebanjima, priopćio je danas Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ).

U godišnjem izvješću praćenja klimatskih anomalija potvrđena su odstupanja u količini oborina, pa je protekla godina u najvećem dijelu zemlje ocijenjena kišnom, a tek u manjem dijelu normalnom.

Temperature zraka lani su u većini Hrvatske bile iznad prosjeka. Odstupanja su iznosila najmanje 0,7 a najviše 1,4 stupnja Celzija više od tridesetogodišnjeg prosjeka.

Najviše su odstupale u Zagrebu, Bjelovaru, Slavonskom Brodu, Splitu i Lastovu, u prosjeku 1,4 stupnja Celzija, zatim u Osijeku i Poreču 1,3 stupnja, Pazinu, Rijeci, Senju, Zadru, Hvaru i Varaždinu 1,2 stupnja, a najmanje u Kninu 0,7 i Daruvaru 0,8 stupnjeva Celzija.

Odstupanja oborina bila su blaža jer je veći dio Hrvatske označen kao kišan do vrlo kišan, s manjim izdvojenim ekstremno kišnim područjima Kvarnera, Dubrovnika i Zadra, gdje je palo 135, odnosno 133 i 131 posto godišnjih oborina.

Pojas od Zadra preko Karlovca do Zagreba i Varaždina ocijenjen je vrlo kišnim, sa 130 - 125 posto godišnjih oborina. Tek područje Slavonije od Daruvara do Slavonskog Broda ocijenjeno je normalnim, gdje se količina oborina poklopila s višegodišnjim prosjekom 1961. - 1991. godine. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter