Protein zaslužan za agresivnost raka dojke

Ilustracija (Arhiva)
Ilustracija (Arhiva)

Otkriće da je protein koji potiče proizvodnju mlijeka kod žene možda odgovoran za agresivnost raka dojke moglo bi otvoriti vrata novim metodama liječenja ovog najčešćeg i najsmrtonosnijeg karcinoma kod žena.

Protein ELF5, pronađen u svim stanicama dojke, pokušava aktivirati proizvodnju mlijeka čak i u tumorskim stanicama u dojci i kad mu to ne pođe za rukom karcinom postaje agresivniji, utvrdili su australski i britanski znanstvenici.

"Otkriće otvara nove putove za terapiju i za stvaranje novih markera koji mogu predvidjeti odgovor na terapiju", kaže voditelj istraživanja Chris Ormandy s Garvan instituta za medicinska istraživanja u Sydneyu.

Ormandy je 2008. povezao ELF5 s 'proizvodnjom' mlijeka a u novom istraživanju, čiji su rezultati objavljeni u časopisu PLOS Biology, utvrđena je veza te bjelančevine i raka dojke.

"Tumorske stanice ne odgovore na očekivani način na ELF5 pa poprime obilježja koja čine bolest agresivnijom i otpornijom na liječenje postojećim metodama", objasnio je Ormandy.

Rak dojke čini 23 posto svih slučajeva raka kod žena, a 14 posto žena koje umiru od raka život izgubi zbog raka dojke. (Hina/Reuters)


Podijeli: Facebook Twiter