Protega: Suradnju s Fimi medijom preporučio Barišić

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Bivši direktor Hrvatske poštanske banke Josip Protega danas je na suđenju HDZ-u i Ivi Sanaderu posvjedočio da mu je suradnju s marketinškom agencijom Fimi medijom preporučio bivši stranački rizničar Mladen Barišić koji je ostavljao dojam da je dobar s tadašnjim premijerom i predsjednikom HDZ-a.

Protega, koji je na čelu HPB-a bio od 2003. do 2009. kada je osumnjičen za odobravanje nezakonitih kredita, potvrdio je da je na suradnju s Fimi medijom potrošio između pet i šest milijuna kuna, uglavnom za marketinške kampanje.

Prva suradnja dogodila se pred Božić 2006. kada je Fimi media bila pozvana na natječaj, ali im uvjeti nisu bili povoljni pa nisu dobili posao. "Ipak, ponudili su nam promotivne materijale koje smo prihvatili i to je bio prvi posao", kazao je Protega i dodao da je sastanak s direktoricom tvrtke Nevenkom Jurak dogovorio Mladen Barišić.

No, na pitanje je li Barišićevo posredovanje bilo odlučujuće, Protega je kazao da je najvažnija bila cijena, ali da za Fimi mediju vjerojatno ne bi ni čuo da nije bilo tadašnjeg rizničara HDZ-a koji ju je zagovarao.

"Htio sam udovoljiti Barišiću jer je bio državni tajnik u Ministarstvu financija, a to je resor u koji je banka spadala. Mi smo htjeli podršku Vlade, ministarstva i politike općenito pa sam Barišića i tražio da nam preporuči državne tvrtke koje bi bile klijenti banke. Ja sam taj odnos s Barišićem nastojao održati korektnim tako da on pomogne nama, ali i mi njemu, no ne na štetu banke", pojasnio je Protega..

Protega se prisjetio i sastanka u Carinskoj upravi gdje su ga dočekali Barišić i Jurak kako bi dogovorili zakup medijskog prostora te sklopili ugovor kojim je banka mjesečno Fimi Mediji plaćala 100.000 kuna paušala. Potvrdio je da je Nevenka Jurak bila u sukobu sa šefom marketinga HPB-a Franjom Sinkovićem, zbog čega je Barišić od Protege zatražio da Sinković bude smijenjen. 

Protega je za svoje svjedočenje u slučaju Fimi medij, kao i nedavno ispitan bivši direktor HEP-a Ivan Mravak, dobio tzv. oprosnicu. Takav je dogovor s tužiteljstvom postigao dok ga je zastupao odvjetnik Čedo Prodanović koji u ovom slučaju brani prvooptuženog Sanadera.

Suđenje u slučaju Fimi medija nastavlja se u srijedu kada bi o izvlačenju novca iz državnih institucija i tvrtki trebali svjedočiti Milivoj Mikulčić i Mario Lovrinčević iz Hrvatskih autocesta.

Kao i na posljednjih nekoliko ročišta optuženike je na ulasku i izlasku sa suda dočekala grupa građana koja je transparentima i uzvicima prosvjedovala protiv korupcije i krađe državnog novca.  (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter