Protagonistice ekscentricne poput slavuja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Protagonistice drama Tennesseeja Williamsa uvijek su nesretne, osebujne i specificne, a odglumiti takvu ulogu sigurno je velik izazov. Sva je ocekivanja ispunila Elena Brumini tumaceci glavnu ulogu, onu Alme Winemiller, u predstavi "Le eccentricita' di un usignolo/"Ekscentricnosti jednog slavuja" u režiji Jurija Ferrinija, iz produkcije Talijanske drame HNK-a Ivana pl. Zajca što je premijerno izvedena na daskama pulske kazališne kuce.

Višeslojna je to predstava o razlicitim karakterima i aspektima ljudskoga života - glavna je junakinja nesretna jer je i splet životnih okolnosti koji ju je doveo do takvoga ponašanja isto tako kompliciran, rijec je o zacaranome krugu uzrocno-posljedicnih veza gdje likovi prikazuju višestruka lica i nalicja. Likovi u toj svojoj nesreci traže tracak svjetla pri tome prolazeci kroz razne (misaone) svjetove.

Elena Brumini imala je zbilja zahtjevnu ulogu jer je morala nauciti i iznimno puno teksta - njezin lik neprestano prica, u dijalozima koji postaju monolozi pa i u samim monolozima.

Vrlo su dobre uloge ostvarili i Bruno Nacinovich kao Almin otac te Alida Delcaro kao njezina majka koja je izgubljena u prostoru i u vremenu. Sasvim solidan je bio i Woody Neri u ulozi Johna Buchanana, a premda nije imala veliku ulogu, Elvia Nacinovich vrlo je uvjerljivo utjelovila Johnovu majku. Ostale su uloge tumacili su Giuseppe Nicodemo, Toni Plešic, Rosanna Bubola, Miriam Monica i Lucio Slama.

Minimalisticka scenografija doprinijela je komornosti ovoga djela u kojem glavna junakinja "drži" pricu i sve njezine poveznice. Za scenografiju, kao i za svjetla te za izbor glazbe zaslužan je sam redatelj.

Prisjetimo se samo legendarnih protagonistica Williamsovih drama "Tramvaj zvan cežnja" ili pak "Macka na vrucem limenom krovu". Te junakinje, kao i "ekscentricni slavuj", naizgled traže puno, ali u biti traže samo malo pažnje i ljubavi koju ne dobivaju, odnosno ne dobivaju na adekvatan ili dostatan nacin. (V. BEGIC; snimio S. MILJEVIC)


Podijeli: Facebook Twiter