Prosvjetni štrajk prekinut i u srednjim školama

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prosvjetni štrajk je prekinut, a od ponedjeljka, 5. listopada sve srednje škole rade u potpunosti. Prekid štrajka za četiri posto veće plaće, započetog 25. rujna u sustavu osnovnog, srednjeg, visokog školstva i znanosti, objavili su jučer Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama te sindikat Preporod. Tako se, kao balon od sapunice, ispuhala akcija u koju je Vertikala obrazovnih sindikata povela članstvo, ljuta zbog povišice koju su u kolovozu s Vladom dogovorili sindikati u zdravstvu.

Predsjednik Nezavisnog sindikata srednjih škola, Branimir Mihalinec, priznao je da nije ni očekivao odgovor Vlade na svoj prijedlog granskog kolektivnog ugovora kojim bi se povišica od četiri posto počela primjenjivati u drugom kvartalu 2016. godine.

- Nismo očekivali odgovor, četiri godine nismo dobili ništa osim cinizma. Ali nije naše da se bavimo ljudskim osobinama, nego zaštitom prava naših članova, kazao je Mihalinec. Sindikalni zahtjev, kaže, ostaje na snazi za novu Vladu, a ako na to nova postava u Banskim dvorima zaboravi, u roku od 30 dana ponovno će aktivirati zahtjev za potpisivanjem GKU-a kako bi sredstva za 4-postotnu povišicu bila ukalkulirana u proračun za 2016. godinu.

Jednodnevni štrajk solidarnosti, ujedno i proba za štrajk u socijalnoj skrbi najavljen za 12. listopada, održan je jučer u centrima i ustanovama socijalne skrbi. U Sindikatu zaposlenika u socijalnoj skrbi tvrde da im je većina članstva jučer bila u štrajku, i obavljala samo najnužnije poslove koji se po zakonu ne smiju prekidati. (LJ. B. M.)


Podijeli: Facebook Twiter