Prosvjetna inspekcija zatražila smjenu ravnateljice

Prijedlog prosvjetnog inspektora za razrješenje ravnatelja nije obvezujući (Neven LAZAREVIĆ)
Prijedlog prosvjetnog inspektora za razrješenje ravnatelja nije obvezujući (Neven LAZAREVIĆ)

Nakon što smo prošlog tjedna pisali o anonimnoj prijavi roditelja učenica pulske Medicinske škole koji su teško optužili jednog tamošnjeg profesora za pedofiliju i nakon što je Općinsko državno odvjetništvo potvrdilo da nije bilo elemenata kaznenog djela, otvorilo se pitanje je li u svom nadzoru u školi zakazala prosvjetna inspekcija. Naime, inspekcija, koja je u dva navrata pročešljala Medicinsku školu, na kraju je od resornog ministra obrazovanja zatražila smjenu ravnateljice Medicinske škole Gordane Ćoso.

Hoće li Ministarstvo na osnovu zaključaka odvjetništva van procedure staviti prijedlog inspektora o smjeni ravnateljice Medicinske škole te je li prosvjetni inspektor eventualno donio krivu procjenu, upitali smo Ministarstvo obrazovanja. Odgovor nam je dostavila Gordana Zuccon koja kaže da će o " samom prijedlogu trebati tek odlučiti, te da je jasno vidljivo i na čemu je moguće temeljiti odluku o razrješenju ravnateljice."

- Viša prosvjetna inspektorica predložila je razrješenje ravnateljice zbog kršenja zakonske obveze brige o sigurnosti, pravima i interesima učenika te nepostupanja po protokolu i pravilniku koji jasno utvrđuju obveze škole i ravnatelja u slučajevima prijave seksualnog uznemiravanja učenika.

Moguć kazneni postupak protiv nastavnika nije ni u kakvoj vezi s postupkom razrješenja ravnateljice.

- Naime, ravnateljica se, u konkretnom slučaju, predlaže za razrješenje jer nije postupila na propisani način obavještavajući nadležna tijela o postojanju mogućeg seksualnog uznemiravanja učenica. Njena je obveza bila to prijaviti bez obzira na činjenicu je li ono stvarno postojalo ili ne jer upravo to trebaju utvrditi nadležna tijela, pojašnjavaju u Ministarstvu obrazovanja.

Nadalje ističu da prijedlog prosvjetnog inspektora za razrješenje ravnatelja nije obvezujući, a je li takav prijedlog utemeljen prema zakonu, prvo utvrđuje školski odbor, a potom i ministar. (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter