Prosvjetarima su ukinuti dodaci na place

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vlada je na današnjoj sjednici ukinula od 1. kolovoza isplatu dodatka na placu od 3, 5, 7 i 9 posto uciteljima i nastavnicima u osnovnom i srednjem školstvu, uz isprike premijera Zorana Milanovica i ministra obrazovanja, znanosti i sporta Željka Jovanovica koji su ustvrdili da trenutno Vlada mora ici na takva rješenja.

Vlada je takvu odluku, zbog koje ce prosvjetarima place pasti izmedu 120 i 600 kuna, donijela nakon što su cetiri sindikata javnih službi odbila potpisati izmjene Temeljnog kolektivnog ugovora (TKU) za javne službe.

Vlada je htjela preko izmjena TKU-a uštedjeti dvije milijarde kuna na izdacima za javne i državne službenike kroz ukidanje ili smanjenje materijalnih prava, poput regresa, božicnice, jubilarne nagrade ili naknade za prijevoz, no celnici sindikata osnovnih škola, srednjih škola, znanosti i visokog obrazovanja te medicinskih sestara to su odbili inzistirajuci da im se ta sredstva moraju isplatiti retroaktivno, kada prode kriza.

Osim ukidanja tog dodatka, Vlada je imenovala potpredsjednika Vlade Nevena Mimicu i ministra rada i mirovinskog sustava Miranda Mrsica za svoje predstavnike u arbitražnom vijecu koje bi trebalo odluciti mogu li se izmjene TKU-a ipak primijeniti na sve zaposlene u javnim službama, buduci da su cetiri sindikata javnih službi (dva zdravstva te po jedan kulture i socijalne skrbi) potpisala Vladin prijedlog.

Premijer Zoran Milanovic ispricao se prosvjetnim radnicima zbog takve odluke, istaknuvši da Vlada u ovom trenutku nema drugih rješenja iako je svjesna da oni rade "najpotcjenjeniji intelektualni rad u zemlji".

Vladin je politicki cilj da se to ispravi vec slijedece godine, a do kraja mandata želi promijeniti situaciju u kojoj prosvjetari "za par tisuca kuna trebaju od naše djece u strukovnim školama i gimnazijama stvarati ravnopravne Europljane, intelektualce i pametne ljude".

Ocijenio je da su u pregovorima "neki sindikati pretvrdi" te ih pozvao da prihvate realnost i promijene stajalište jer Vlada mora ove godine ostvariti uštede u masi za place, a materijalna prava ce opet isplacivati kada bude više novaca.

Ministar obrazovanja, znanosti i sporta Željko Jovanovic izjavio je da ce odluku o ukidanju dodataka na placu podržati "s velikom gorcinom" te je za takav rasplet dogadaja optužio sindikalne celnike.

Uredba o dodatku na placu uciteljima i nastavnicima u osnovnim i srednjim školama donesena je u prosincu 2002., a vrijedila je u 2003. i 2004., a kako više nije na snazi niti je umjesto nje donesen drugi propis, uvecanja koeficijenata isplacivala su se bez pravnog temelja, navodi se u obrazloženju vladine odluke.

Pritom se procjenjuje da ce se rashodi za zaposlene do kraja ove godine po toj osnovi smanjiti za 183 milijuna kuna. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter