Prosvjetari godišnje ostaju bez 20.000 kuna

Vladimir Milošević
Vladimir Milošević

Novim Temeljnim kolektivnim ugovorom zaposleni u javnim službama ostaju bez dvije božićnice, ove i sljedeće godine, regresa u 2013. godini, drastično im se smanjuju jubilarne nagrade, osnovica pada s 1.800 na 500 kuna, dnevnice sa 170 na 150, štedi se i na daru za novorođenče koji je sada upola manji, kao i na naknadama za prijevoz.

Po računici Sindikata hrvatskih učitelja, spremačica sa 40 godina staža na godišnjoj razini će time izgubiti gotovo 13.000 kuna, a učitelj, kojem je već ukinut dodatak od 3, 5, 7 i 9 posto, pa su plaće manje od 120 do 600 kuna, do kraja 2013. ostat će bez čak 20.000 kuna.

Upravo se takav scenarij sprema Vladimiru Miloševiću, učitelju Osnovne škole Ivana Batelića u Raši, koji je županijski povjerenik ovog sindikata.

- Izračunao sam da ću u godinu dana ostati bez nešto više od 19.000 kuna. Srećom da mi ove i sljedeće godine ne pada jubilarka jer bih tada izgubio više od 20.000 kuna. Ostajem bez regresa od 1.250 kn i dvije božićnice koje iznose 2.500 kn, ukinut mi je dodatak od devet posto, što je godišnje oko 6.500 kuna, a zbog smanjene naknade za prijevoz gubim oko 8.000 kuna.

Ističem da putujem do škole svega 10 kilometara pa je jasno koliko će tek izgubiti oni učitelji koji putuju dužim relacijama i rade na nekoliko škola.

Prosjek plaća u sustavu školstva već sada iznosi svega 4.900 kuna, što je debelo ispod državnog prosjeka, a sada će situacija postati neizdržljiva, stiče Milošević.

No, to možda i nije sve. Po najavama ministra rada i mirovinskog sustava Miranda Mrsića, prava bi se mogla dodatno kresati kroz granske kolektivne ugovore.

Kako je upozorio predsjednik SHU-a Zvonimir Laktašić, ako se ukine i dodatak na radni staž od 4, 8 i 10 posto te prosvjetni dodatak od 13,7 posto, plaće onih s 35 i više godina staža će pasti za 2.000 kuna mjesečno.

Prema izračunu ovog sindikata, prosvjetar s 20 godina staža u osnovnim će školama zbog ukidanja dvije božićnice, regresa i smanjenja jubilarne nagrade izgubiti oko 6.000 kuna.

Smanjenje materijalnih prava najviše će pogoditi one s najviše staža i one koji imaju najmanju plaću.

Upravo bi nastavnici iz Istre mogli biti najviše pogođeni rezanjem naknada za prijevoz prema novom TKU-u.

- Učitelji u Istri su putujuća družina, trećina ih putuje, naročito u osnovnim školama. U Puli postoji rekorder, učitelj sa sedam ugovora o radu, koji radi u sedam škola. To se može stići samo s osobnim automobilom, a ne korištenjem linijskog prijevoza.

On će bar u tri škole morati dati otkaz jer će mu prijevoz koštati više nego što tamo zaradi budući da naknada od 0,75 kuna po kilometru nikako ne može pokriti troškove prijevoza, ističe Branimir Mihalinec, predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama. (M. JERIN)


Podijeli: Facebook Twiter