Prosvjeduju radnici 3. maja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Trecemajci u srijedu u 15 sati izlaze iz kruga brodogradilišta na javni prosvjed ispred samackog hotela na Kantridi. Sindikat metalaca Hrvatske, koji je organizator ovog upozorenja Vladi, pozvao je sve sadašnje i bivše radnike 3. maja, kao i zaposlene kod kooperanata da dodu i daju podršku skupu. Okupljanje ce poceti oko 14.30 sati ispred sjevernog ulaza u brodogradilište, a promet Istarskom ulicom bit ce obustavljen koliko je potrebno da kolona okupljenih prijede na plato parkirališta ispod popularnog rijeckog "tobleronea". U SMH-u ocekuju dolazak oko 3.000 ljudi, a osigurali su i sedamdesetak redara. Okupljenim trecemajcima na skupu ce se obratiti samo sindikalisti, doznajemo od glavnog povjerenika u 3. maju Juraja Šoljica, a ocekuje se dolazak i predsjednika SMH-a Vedrana Dragicevica te celnika SSSH-a.

Trecemajski sindikat dao je rok Vladi do 3. studenoga za ispunjavanje njihovih zahtjeva, a to su isplata placa i izdavanje državnih jamstava za cetiri broda. Nakon toga, porucuju iz SMH-a, izlaze na rijecke ulice.

Naime, ni nakon prekjucerašnjeg sastanka u Vladi još uvijek ne postoji konkretan odgovor na to kada ce 2.850 radnika 3. maja dobiti place za prošli mjesec, osim da se "radi na tome". Predsjednik Uprave Željko Starcevic i jucer je bio u Zagrebu te je izrazio nadu da ce place biti do kraja ovog tjedna. Ako tako ne bude, može se ocekivati da ce od pocetka iduceg tjedna još trecemajaca na cekanje i tako se pridružiti brojci od oko 1.100 radnika, koliko ih ovih dana ne ulazi u pogone na Kantridi. Još manje konkretnih odgovora ima na pitanje hoce li i kada Ministarstvo financija izdati 3. maju jamstva za dogovorenu gradnju cetiri tankera za domace brodare. Za gradnju ova cetiri broda treba više od 200 milijuna dolara.

No, sudeci prema tome da se sada pokušavaju osigurati sredstva za place i najnužniju nabavku materijala, a rijec je o iznosu od šest milijuna dolara, odnosno oko 30 milijuna kuna, oko izdavanja novih državnih jamstava još je na snazi zabrana. Neslužbeno doznajemo da u Ministarstvu gospodarstva pokušavaju s ministrom mora Božidarom Kalmetom dogovoriti isplatu tih šest milijuna dolara, što je ustvari subvencija koju je Uljanik Plovidba stavila pod racun 3. maju za jedan od tankera. Druga je opcija da 3. maj, ako Kalmeta ne popusti ili ne nade novac, realizira ta sredstva kroz kredit kod jedne od domacih banaka, a kao jamstvo ponudio bi se dio koji pulski brodar mora još platiti 3. maju za isporuceni tanker "Kastav" iz svibnja ove godine.


Podijeli: Facebook Twiter