Prosvjeduje na kupoli Sv. Petra protiv EU direktive

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Tršćanski poduzetnik od utorka prosvjeduje pod kupolom bazilike sv. Petra u Rimu protiv europske direktive koja Italiju obvezuje da koncesije za svoja kupališta dodjeljuje putem međunarodnog natječaja, objavio je u srijedu Vatikan. »Marcello De Finizio, poduzetnik iz Trsta, koncesionar kupališta 'La Voce della Luna' (Glas Mjeseca) od utorka prosvjeduje pod crkvenom kupolom protiv direktive Bolkestein«, priopćile su vatikanske vlasti.

Direktiva Bolkenstein zakon je kojim je uspostavljeno jedinstveno tržište za usluge unutar Europske unije kako bi ono postalo najdinamičnije i najkonkurentije do 2010. Taj zakon obvezuje Italiju da raspiše dražbu za koncesije na upravljanje plažama koje je talijanska država ranije dodijelila svojim poduzetnicima do 2015. godine.

Tršćanskome poduzetniku nije ovo prvi prosvjed takve vrste. Uspon na kupolu taj je 46-godišnjak izveo i 30. srpnja, a u ožujku se bio popeo na 80-metarsku lučku dizalicu Ursus u Trstu. Poduzetnik koji se ne boji visina postao je tako glasnogovornik 3.000 talijanskih koncesionara kojima prijeti gubitak licence ako na javnome natječaju pobijede povoljniji konkurenti iz Europske unije.

De Finizio se u utorak uspeo kao običan turist, zajašio zaštitnu ogradu kako bi iznad jednog prozorskog okna u kupoli razvio svoju zastavu s porukom: »U pomoć!!! Puna nam je kapa Montija, puna kapa Europe, puna kapa multinacionalnosti. Ubijate nas. Kakav razvoj? Sve je to samo socijalno klanje«.

Na kupoli je Tršćanin i noćio te telefonski razgovarao s predstavnicima vlasti koji ga nisu uspjeli nagovoriti da siđe sa spomenika.

»Danas mu je predložen razgovor u sjedištu talijanske vlade (u palači Chigi) što je odbio«, dodaju vatikanske vlasti. (Novi list, foto REUTERS)


Podijeli: Facebook Twiter