Prosvjednik protiv Putina mora psihijatru

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Jednom ruskom oporbenjaku u Moskvi je određen psihijatrijski tretman jer je sudjelovao u "masovnim nemirima" tijekom jednog mimohoda protiv Vladimira Putina. Tu kaznu neki smatraju povratkom postupaka psihijatrijskog kažnjavanja iz sovjetskog doba.

Sud je odlučio da Mihail Kosenko mora ići na obvezne liječničke tretmane", rekao je odvjetnik Valeri Šukradin. "To je neutemeljena odluka i mi ćemo uložiti žalbu", naglasio je odvjetnik.

Kosenko, koji pati od lagane shizofrenije, proglašen je odgovornim za nasilje protiv policajca tijekom tog marša, ali sud je ocijenio da ne može odgovarati za svoja djela jer je duševni bolesnik.

U presudi se navodi da je utvrđeno da je Mihail Kosenko ugrozio život policajca kada ga je udario rukom pa nogom. Više desetaka Kosenkovih istomišljenika pred sudom je presudu dočekalo povicima "Sramota" i "Sloboda", javlja AFP.

Kosenkov odvjetnik rekao je da se njegov klijent već 12 godina liječi ambulantno i mogao bi tako nastaviti. Nevladina organizacija Amnesty International pozvala je na "trenutačno oslobađanje" Mihaila Kosenka, kojega je nazvala "zatvorenikom savjesti strpanim iza rešetaka dok je mirno koristio svoje pravo prosvjedovanja".

"Ta presuda podsjeća na najgore primjere iz sovjetskog doba kada su disidenti zatvarani u psihijatrijske bolnice i tretirani kao mentalni bolesnici jer su se usudili izreći svoje mišljenje", rekao je u priopćenju direktor za programe Amnesty za Europu i središnju Aziju John Dalhuisen.

Tijekom procesa Kosenko je odbacio sve optužbe i rekao da nije napao policajca, već ga je samo odgurnuo. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter