Prosvjednici upali u ukrajinsku bazu u Sevastopolju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Proruski prosvjednici upali su u srijedu ujutro u sjedište ukrajinske mornarice u Sevastopolju i zamijenili ukrajinske zastave ruskima, javljaju ruski i ukrajinski mediji.

Po riječima očevidaca, u sjedištu je oglašena uzbuna i ukrajinski vojnici su napravili živi zid ispred prosvjednika, ali su prosvjednici ipak uspjeli ući automobilima.

U međuvremenu je zapovjednik ruske Crnomorske flote viceadmiral Aleksandr Vitko započeo pregovore sa svojim ukrajinskim kolegom kontraadmiralom Sergejem Gajdukom. Ukrajinska pravda javlja da prosvjednici nisu naoružani.

Ubrzo nakon incidenta oglasio se vršitelj dužnosti ukrajinskog ministra obrane Igor Tenjuh koji je izjavio u Kijevu da se ukrajinske snage neće povući s Krima bez obzira na to što je ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao sporazum o ulasku te regije u sastav Rusije.

Tisuće ruskih vojnika preuzele su kontrolu nad Krimom posljednjih tjedana prije referenduma održanog u nedjelju na kojemu su se birači izjasnili za pripojenje Rusiji.

Krimski premijer zabranio dolazak ukrajinskih ministara

U trenutku kad proruske milicije počinju zauzimati ukrajinske baze na Krimu, Kijev je objavio da će poslati svoje visoke dužnosnike na Krim kako bi "zaustavili eskalaciju", na što je odmah reagirao krimski premijer zabranivši dolazak ukrajinskim dužnosnicima.

Privremeni ukrajinski ministar obrane Igor Tenjuk i prvi pomoćnik premijera Vitalij Jarema otputovat će u srijedu na Krim kako bi "zaustavili eskalaciju sukoba" na poluotoku, objavila je vlada ne navodeći spada li to putovanje u dogovor s Moskvom ili separatističkim vlastima ukrajinskog poluotoka.

Premijer Krima Sergij Aksionov smjesta je iz Moskve objavio da će ministrima biti onemogućen ulaz na poluotok. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter