Prosvjednici upali u Senat, više od 100 uhicenih

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Americka policija u utorak je uhitila više od 100 sudionika mirnih prosvjeda "Okupirajmo Boston" u gradskom parku, dok je policija u Washingtonu uhitila pripadnike pokreta "Okupirajmo DC" kada su ušli u predvorje pomocne zgrade Senata i razvili transparente protiv rata i vlasti otudene od naroda.

Uhicenja u Bostonu pocela su nocu u 1.20 sati po lokalnom vremenu, u parku Greenway, gdje su se prosvjednici okupljali posljednjih dana da bi kritizirali financijsku industriju i društvenu nejednakost.

Gradonacelnik Thomas Menino uhicenja je opravdao time da su prosvjednici prijetili zaustavljanjem prometa i proširili se na dio parka koji je nedavno obnovljen uz trošak od 150.000 dolara.

"Razumijem da oni imaju slobodu govora i izražavanja, ali mi moramo voditi grad. Ja sam otvoren za prijedloge, ali gradanski neposluh nece se tolerirati", rekao je Menino u telefonskom intervjuu za list Boston Globe.

Skupina "Okupirajmo Boston" objavila je priopcenje u kojem je istakla da je policija "okrutno napala" prosvjednike.

"Današnji napad policijske uprave Bostona koji je za svaku osudu, predstavlja uznemirujuci zaokret od dijaloga prema nasilnoj represiji", navela je skupina na web stranici posebno kritizirajuci postupanje policije prema pripadnicima skupine Veterani za mir, koji su se pridružili prosvjedima.

U Washingtonu je interventna postrojba policija koja štiti Kongres uhitila najmanje šest prosvjednika iz pokreta "Okupirajmo DC" koji su upali u atrij pomocne zgrade Senata i razvili transparente "Prekinite rat sada" i "Ljudi za narod".

Deseci prosvjednika protrcali su kroz pomocnu zgradu Hart u kojoj su uredi senatora, noseci manje natpise, izvijestila je TV mreža NBC.

Uhicenja u Washingtonu uslijedila su drugog tjedna prosvjeda pod sloganom "Okupirajmo DC", koji su dio socijalnog pokreta zacetog prošloga mjeseca u New Yorku protiv ekscesa Wall Streeta, korporacijske pohlepe, društvene nejednakosti i drugih socijalnih pitanja i proširila se diljem SAD-a, ukljucujuci i velike gradove, kao što su Los Angeles, Chicago, Boston i drugi.


Podijeli: Facebook Twiter