Prosvjednici u Hong Kongu traže više demokracije

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Tisuće prosvjednika izašle su u srijedu na ulice Hong Konga zahtijevajući od Kine da dopusti punu demokraciju u tom gradu, dok borba oko pokušaja Pekinga da kontrolira rezultat planiranih izravnih izbora za gradskog čelnika 2017. sve više jača.

Peking je obećao da će se u toj bivšoj britanskoj koloniji 2017. održati izravni izbori, ali je problem u detaljima pravila o tome tko se može natjecati. Pritisak raste između demokratskih snaga u Hong Kongu, koji se vratio pod kinesku upravu 1997., i vođa kineske komunističke partije.

Prosvjednici su na novogodišnjem prosvjednom okupljanju izvikivali parole kojima su tražili punu demokraciju 2017., a ključni uvjet da se na izborima mogu kandidirati svi, uključivo one koji kritiziraju Kinu.

Međutim, kineski dužnosnici i lijevo orijentirani mediji odbijaju tu ideju, navodeći pravila miniustava tog grada, i ujedno posebne upravne regije, koja kažu da svi kandidati moraju imati potporu izbornog odbora od 1.200 članova.

Prosvjednici traže "istinsko opće pravo glasa" te izbore na kojima se neće unaprijed izbaciti neki mogući kandidati. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter