Prosvjednici tražili od banaka da im vrate novac

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nekoliko tisuca gradana sudjelovalo je i veceras u antivladinom prosvjedu na kojemu su još jednom zatražili raspisivanje izbora - u središtu njihove pažnje danas su bile banke pred kojima su dovikivali "Vratite nam novac" i "Banke, lopovi", a prvi put je prosvjed održan i ispred zagrebacke Katedrale na Kaptolu, gdje je i završen oko 21.30 sati.

Prosvjed je zapoceo na Cvjetnom trgu okupljanjem nekoliko stotina gradana, kojima su u prosvjednoj šetnji, po novinarskim procjenama, prikljucilo nekoliko tisuca, obišavši sjedišta Hrvatske poštanske banke, Hrvatske narodne banke, sjedište HDZ-a, Radnicki dom, MUP, T-HT te na koncu Kamenita vrata i Katedralu, gdje je prosvjed završilo dvjestotinjak najupornijih gradana koji su uzvikivali "Pomozi Bože", "Ne kradi" i "Dolje pedofilija".

Po procjeni policije broj prosvjednika se mijenjao, ovisno o lokacijama na kojima su bili, no najviše ih je bilo oko 2000. Intervencija nije bilo, kazala je glasnogovornica zagrebacke Policijske uprave Jelena Bikic.

Okupljanje prosvjednika zapocelo je na Cvjetnom trgu ali, prvi put, bez uvodnih govora, nakon cega su gradani krenuli u šetnju gradom uzvikujuci "HDZ lopovi", "Jaco, odlazi", "Hocemo izbore", "Hrvatsko proljece", "Tisuce razloga ali samo 1 zahtjev - Jaco, odlazi!" i dr.



Prosvjedna povorka uputila se Jurišicevom ulicom gdje su stali pred Hrvatskom poštanskom bankom, uzvikujuci "Ovo je Hrvatska" i "Lopovi". Nakon toga su ispred zgrade Hrvatske narodne banke na Trgu burze napravili živi lanac te šetnju oko bloka gdje je banka, uzvikujuci "Ne damo HNB".  U prosvjednoj šetnji obišli su i sjedište HDZ-a te Radnicki dom gdje su smještene sindikalne središnjice kojima su dovikivali "Kasno ste se sjetili" i "Izdaja".

Mnoštvo je prošlo i pored zgrade u kojoj je stan potpredsjednika Sabora i HDZ-a Vladimira Šeksa vicuci mu "Samo smo u prolazu". Pred zgradom Hrvatskog zavoda za zapošljavanje porucili su "Jacu na burzu" i "Došli smo na posao".
Preko Šubiceve i Držiceve došli su i u Vukovarsku, gdje se nalaze sjedište nekih banaka, kojima su dovikivali "Banke lopovi" i "Vratite nam novac".

Prošli su i pored MUP-a u Savskoj vicuci "Mi vas volimo" te "Hrvatska policija - mito i korupcija". Ispred zgrade T-HT-a vikali su "Mudrinicu, lopove", nakon cega su došli do Varšavske dovikujuci "Ne damo Varšavsku", a potom su otišli do Kamenitih vrata, nadomak Markovu trgu, gdje je policija prijecila pristup zbog zabrane javnog okupljanja. Iduci prosvjed u Zagrebu najavljen je za subotu, 12. ožujka, a veliki prosvjed po vecim hrvatskim gradovima 19. ožujka.


Podijeli: Facebook Twiter