Prosvjednici spremni očekuju Erdogana

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Turski predsjednik vlade Recep Tayyip Erdogan u četvrtak se nakon trodnevna posjeta Magrebu vraća u Tursku, gdje ga očekuju desetci tisuća prosvjednika koji i dalje traže njegovu ostavku i odlučni da nastave protuvladine prosvjede koji traju već sedmi dan.

Predsjednik islamsko-konzervativne vlade vraća se iz Tunisa u domovinu koju su zahvatili nemiri, dan nakon velikih sindikalnih prosvjeda i novih sukoba policije i prosvjednika u Ankari. Otkako je u petak počela dosad neviđena pobuna protiv vlade, Erdogan je, za razliku od predsjednika Abdullaha Guela i potpredsjednika vlade Buelenta Arinca, pokazao neslomljivu odlučnost prema prosvjednicima koje naziva "ekstremistima", koji mu predbacuju autoritarnost i optužuju ga da želi islamizirati tursko društvo.

Premijer, koji je u ponedjeljak boravio u posjetu Rabatu, uputio je prosvjednicima izazov rekavši da se stanje smiruje. "Kada se vratim iz tog posjeta, problemi će biti riješeni", rekao je. No još u srijedu deseti tisuća ljudi izašli su na ulice velikih gradova diljem zemlje na poziv dviju moćnih sindikalnih središnjica na ljevici, napose u Istanbulu i u Ankari, tražeći Erdoganovu ostavku.

U srijedu je u Ankari policija ponovo upotrijebila suzavac i vodene topove pokušavajući rastjerati tisuće prosvjednika. Turski redarstvenik u srijedu je podlegao ozljedama zadobivenim nakon pada s mosta u izgradnji dok je trčao za prosvjednicima u Adani, na jugu zemlje, izvijestila je privatna mreža NTV. To je prva žrtva u redovima policije otkako su 31. svibnja počeli prosvjedi protiv vlade premijera Erdogana u kojima je poginuo jedan prosvjednik. (Hina, foto REUTERS)


Podijeli: Facebook Twiter