Prosvjednici se okupljaju u središtu Sarajeva

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prosvjednici u središtu Sarajeva ponovno su se u utorak iza 12 sati počeli okupljati ispred sjedišta Predsjedništva BiH, a oko 200 prosvjednika opet je blokiralo promet u Ulici maršala Tita.

Neformalne skupine građana koje putem društvenih mreža pozivaju na prosvjede navode kako će oni i tijekom dana biti usmjereni protiv vlade Federacije BiH jer se nastavlja inzistirati na ostavkama entitetskog premijera Nermina Nikšića i ostalih ministara.

Nikšić je u ponedjeljak takve zahtjeve odbacio ističući kako će se povući tek nakon zakonitog izbora nove vlade.

O sadašnjoj krizi u BiH predsjedatelj Predsjedništva BiH Željko Komšić i bošnjački član državnog vrha Bakir Izetbegović u prijepodnevnim satima u sjedištu državnog vrha razgovarali su s predstavnicima Međureligijskog vijeća BiH koje okuplja četiri najveće vjerske zajednice u toj zemlji.

Na sastanku je konstatirano kako su prosvjedi nezadovoljnih građana opravdani, ali kako se pritom ne smije pribjegavati nasilju niti se smije dopustiti da prosvjedi prerastu u međunacionalne sukobe.

"Na žalost, politika kod nas nije ništa naučila iz svega što se zbivalo. Sada se usporedno počinje zamagljivati bit prosvjeda i ponovo otvarati političke svađe između starih i poznatih osoba", kazao je novinarima nakon sastanka Komšić.

Komšić je ustvrdio kako treba biti jasno da prosvjedi nemaju nikakav nacionalni predznak. "Samo neka tako ostane", kazao je predsjedatelj Predsjedništva BiH.

Monsinjor Mato Zovkić, koji je na sastanku bio kao izaslanik kardinala Vinka Puljića, kazao je kako je pozitivno što su predstavnici vjerskih zajednica pozvani dati svoj sud o prosvjedima i stanju u zemlji.

"Skrenuli su nam pozornost da država ovog trenutka treba i usluge vjerskih poglavara", kazao je Zovkić dodajući kako su vjerske zajednice sukladno svojoj ulozi u sekularnom društvu spremne pomoći.

Zovkić i drugi predstavnici vjerskih zajednica istaknuli su kako je sadašnje probleme važno riješiti mirnim putem.

Bakir Izetbegović je kazao kako se nada da će djelovanje Međureligijskog vijeća moći pomoći da stvari ne krenu u neželjenom pravcu odnosno da se ne pretvore u međunacionalni sukob.

Potvrdio je kako je stoga u stalnoj vezi sa srpskim članom Predsjedništva BiH Nebojšom Radmanovišem kao i da je tijekom dana telefonom o svemu razgovarao s predsjednikom HDZ BiH Draganom Čovićem i HDZ 1990. Martinom Ragužem.

"Opravdani zahtjevi prosvjednika će se morati rješavati dijalogom, no država i njene institucije moraju se zaštititi", kazao je Izetbegović dodajući kako su i Čović i Raguž izrazili uvjerenost da se nasilje i rušenje mora zaustaviti.


Podijeli: Facebook Twiter