Prosvjednici paralizirali Bangkok

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Tisuće protuvladinih prosvjednika blokirale su u ponedjeljak glavna prometna križanja u Bangkoku u nastojanju da paraliziraju tajlandski glavni grad kako bi na taj način natjerali predsjednicu vlade Yingluck Shinawatra da podnese ostavku.

Policija i vojnici promatraju kako 12-milijunski grad postupno doživljava paralizu, ali unatoč tome nema naznaka da bi se vlada silom suprotstavila prosvjednicima. Prosvjed predstavlja najnovije poglavlje u osmogodišnjem sukobu između srednjeg sloja u Bangkoku i rojalista na jednoj strani i uglavnom siromašnih seljaka koji podupiru Yingluck i njezina brata Thaksina Shinawatru.

Thaksin, kojega je vojska smijenila 2006., osuđen je u odsutnosti na zatvorsku kaznu zbog zloporabe ovlasti, ali i dalje iz izbjeglištva u Dubaiju utječe na tajlandsku politiku i ima ključan utjecaj na vladu svoje sestre. Osam osoba, uključujući i dva policijska službenika, poginulo od početka prosvjeda u studenome, većina u nejasnim okolnostima, a deseci su ranjeni.

Kako bi pokušala svladati krizu, Yingluck je raspisala prijevremene parlamentarne izbore za 2. veljače. No budući da stranka na vlasti ima najviše izgleda, prosvjednici su najavili da će spriječiti održavanje izbora a glavna oporbena snaga, Demokratska stranka, najavila je da će ih bojkotirati. Tijekom noći na ponedjeljak čuli su se pucnjevi u blizini kompleksa vladinih zgrada. Prosvjednici su podigli barikade i utaborili su se na sedam velikih križanja, a blokirane su i sve veće prometnice. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter