Prosvjednici odbijaju otići iz parka u Istanbulu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prosvjednici iz parka Gezi na Trgu Taksim u Istanbulu, odakle je krenuo val prosvjeda diljem Turske, najavili su u subotu nastavak pokreta započetog prije dva tjedna.

- Nastavit ćemo otpor protiv svake nepravde u našoj zemlji. To je tek početak, naša borba se nastavlja!, piše u priopćenju Solidarnost za Taksim, glavna koordinacija udruga koje su zaposjele park.

- Danas smo jači, organiziraniji i optimističniji nego prije 18 dana, kad je skupina ekoloških aktivista počela kampirati u parku protiveći se planu uređenja tog dijela grada, ističe Solidarnost za Taksim u priopćenju objavljenom nakon noći rasprava među aktivistima.

Stotine prosvjednika iz parka Gezi zahtijeva oslobađanje prosvjednika koje je uhitila policija u akciji širokih razmjera u cijeloj zemlji koja je stajala života četiri osobe, pri čemu je ozlijeđeno 7.500 osoba.

Turski premijer Erdogan u petak je obećao da će obustaviti projekt uređenja te dodao da se nada da će prosvjednici napustiti park Gezi.

- Nadam se da će se sve završiti do kraja dana, rekao je Erdogan u petak u govoru u Ankari, pozivajući još jednom prosvjednike da odmah napuste park. Također je ponovio obećanje da se u parku neće ništa raditi dok sud ne donese konačnu odluku o njegovoj sudbini. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter