Prosvjednici nocili na madridskom trgu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Oko 25.000 Španjolaca oglušilo se na vladinu zabranu i provelo noc na glavnom trgu u Madridu, što je nastavak višednevnih prosvjeda u gradovima diljem zemlje.

Nezadovoljni zbog ekonomske i gospodarske stagnacije te zbog mjera štednje koje je donijela vlada, prosvjednici su, nakon višegodišnjeg strpljenja, odlucili ozbiljno štrajkati, unatoc tomu što je izborno povjerenstvo u cetvrtak zakljucilo da ce se prosvjedi proglasiti ilegalnima.

U nedjelju se održavaju izbori na kojima ce Španjolci birati 8.116 gradskih vijeca te 13 od 17 regionalnih uprava, a u zemlji vlada najviša nezaposlenost u odnosu na ostale clanice EU-a i iznosi cak 21,3 posto.

"Duboko poštujem prosvjede španjolskog naroda, koji su mirni, i shvacam da ih je na njih potaknula ekonomska kriza i nade mladih da ce se uspjeti zaposliti", rekao je premijer Jose Luis Zapatero u intervjuu. Takoder je rekao da ministarstvo pravosuda razmatra odluku izbornog povjerenstva kako bi definitivno ustvrdilo hoce li ona stupiti na snagu.

"Odavde se ne micemo", rekao je za Reuters 44-godišnji nezaposleni muškarac, koji se pridružio prosvjednicima u središtu Madrida. On je jedan od prosvjednika koji šesti dan zaredom, zajedno sa suprugom i kceri, kampira na Puerta del Sol.

"Naš iduci potez je - proširiti ovo na ostatak Europe", rekao je. Prosvjednici pozivaju Španjolce da ne glasaju za dvije glavne stranke, ni za socijaliste, ni za oporbenu Narodnu stranku desnog centra.


Podijeli: Facebook Twiter