Prosvjednici neće popustiti Erdoganovim prijetnjama

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Odlučnost turskih prosvjednika ne slabi u ponedjeljak, 11. dana prosvjeda protiv vlade, unatoč prijetnjama premijera Recepa Tayyipa Erdogana koji im je poručio da će "skupo platiti".

Dan nakon vikenda kada je više desetaka tisuća ljudi prošlo ulicama velikih gradova u Turskoj, uz pozive na ostavku premijera, na istanbulskom trgu Taksim u ponedjeljak ujutro bilo je relativno mirno.

Prosvjednici su dogovorili izlazak na ulice krajem dana, odlučni da neće popustiti uvredljivim napadima šefa vlade, koji je svoje pristaše u nedjelju poticao protiv "ekstremista i lopova koji ugrožavaju njegov autoritet na ulicama".

Turski premijer upozorio je u nedjelju u Ankari da strpljenje njegove vlade ima granice, a nešto prije toga u Adani je kritizirao prosvjednike i zatražio od svojih istomišljenika da im daju lekciju iz demokracije na općinskim izborima 2014.

Policija je u nedjelju navečer nasilno rastjerala skupove u Ankari, pri čemu je nekoliko osoba ranjeno i nekoliko privedeno.

Premijerova strategija izaziva strah kod analitičara koji kažu da bi ona mogla dovesti do toga da stanje između prosvjednika i policije izmakne kontroli.

Šefica europske diplomacije Catehrine Ashton je pozvala u nedjelju na pronalaženje brzog rješenja u Turskoj i tražila od obje strane da pokažu suzdržanost. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter