Prosvjednici: "Ne damo Brijune"

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Višednevni protuvladini prosvjedi nastavljeni su i danas šetnjom zagrebackim ulicama tijekom koje su nezadovoljni gradani porucili da žele odlazak vlade i odredivanje datuma parlamentarnih izbora. Današnji prosvjed po novinarskoj procjeni okupio je manje sudionika nego inace, na vrhuncu do tisucu, dok ih je po policijskoj procjeni bilo 800.

Gradani su se oko 18 sati okupili na Cvjetnom trgu a prosvjednu šetnju kojom su uobicajeno prekidali promet, završili su na Trgu bana Jelacica oko 19.45 sati, gdje su za subotu u 18 sati najavili veliki mirni prosvjed. Prosvjednici na lecima koje su djelili gradanima navode da nisu clanovi ni jedne stranke ili udruge, niti zagovaraju neku jedinstvenu ideju, niti su rušitelji države, vec da traže promjenu na bolje i da ih ujedinjuje samo jedna želja - "odlazak nesposobnog i korumpiranog HDZ-a s vlasti".

Sudionici protuvladinih prosvjeda nakon okupljanja na Cvjetnom trgu prvo su u koloni krenuli u Radicevu ulicu nadomak Markovu trgu, na kom je prosvjedovanje zabranjeno, a zatim su preko središnjeg zagrebackog trga otišli do Hrvatske narodne banke uzvikujuci "Sloboda".

Pred središnjicom HDZ-a prosvjednici su uz indijanske poklice uzvikivali "Jaco, odlazi" i "Ostavka", a prema tvrdnjama nekih ocevidaca, prema zgradi HDZ-a poletjelo je nekoliko jaja. Policajcima koji cuvaju pristup zgradi te stranke, prosvjednici su porucili "Cuvate mafiju" i "Radit cete subotu". Prosvjedna šetnja nastavljena je Zvonimirovom, gdje su gradani pred zgradom HSS-a vikali "HSS odlazi".

Pred Radnickim domom u Šubicevoj ulici sindikatima su vikali "Izadite na ulice", "Izdaja", "Budite uz nas" i "Sindikati spavaju". Prosvjednici su zatim došli pred zgradu veleposlanstva razornim potresom i tsunamijem pogodenog Japana, gdje je neko vrijeme zavladala tišina. Sa sobom su imali transparent sa simbolom japanske zastave i s natpisom "Thank you Japan for your donations - we pray for you" (Hvala Japanu na donacijama - molimo za vas).

Na današnjem prosvjedu bili su istaknuti novi transparenti "Ne damo Brijune" i "Hocemo niže, a ne nove poreze", a uzvikivane su parole "Svi na ulice", "Jaco, odlazi", "Necemo odustatati" i "Subota". Policija je tijekom prosvjeda privela jednog od inicijatora prosvjeda Ivana Pernara zbog zbog kršenja ranije izrecene zaštitne mjere zabrane pristupa lokacijama u užem centru. Drugih policijskih intervencija nije bilo.


Podijeli: Facebook Twiter