Prosvjednici napadnuti macetama

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Skupina muškaraca u civilnim odijelima naoružana macevima i molotovljevim koktelima napala je u nedjelju u Kairu prosvjednike koji su ponovno izašli na ulice tražeci reformu zloglasnih egipatskih tajnih službi, a okupili su se ispred zgrade ministarstva unutarnjih poslova u glavnome gradu, izjavili su ocevici.

Egipatska vojska je intervenirala pucajuci nekoliko minuta u zrak, nastojeci rastjerati prosvjednike okupljene pred policijskim uredima. U zadnja dva dana demonstranti su uspjeli provaliti u 11 ureda tajnih službi u Kairu i drugim egipatskim gradovima i odande odnijeti povjerljive dokumente, jer strahuju da bi ih državni dužnosnici mogli uništiti kako bi prikrili zloporabu svojih funkcija.

Ocevici su takoder izjavili kako su naoružani muškarci na aktiviste bacali kamenje i molotovljeve koktele. "Vojska je pocela pucati u zrak, a mi smo pokušali pobjeci, no prema nama je prijeteci nam macetama i macevima krenulo oko 200 "razbijaca" u civilnim odijelima", ispricao je novinarima jedan od oko 1.000 okupljenih prosvjednika.

Državna novinska agencija Mena izvijestila je kako je nekoliko stotina prosvjednika pokušalo provaliti u zgradu ministarstva unutarnjih poslova, zahtijevajuci reformu tajnih službi, koje smatraju prijetnjom borbi za promjene i zaokret prema demokratskoj, transparentnoj vladi.

"Izmedu skupine naoružanih muškaraca i prosvjednika došlo je do prepirke i sukoba, jer su demonstranti inzistirali na ulasku u zgradu. Vojska je intervenirala pucnjevima u zrak kako bi smirila situaciju", izvijestila je Mena.

Marwan Ehab, student koji je sudjelovao u prosvjedima, izjavio je kako su ih napali "razbijaci" koji su na njih krenuli macetama i macevima. Reuters prenosi kako su prvi put pripadnici tajnih službi poslani da se suoce s aktivistima u Kairu otkad je s vlasti 11. veljace svrgnut predsjednik Mubarak.


Podijeli: Facebook Twiter