Prosvjednici na ulicama Labina

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Stotinjak prosvjednika, uglavnom mladih, prošetalo je u subotu Labinom okupljeni pod motom "Svi na ulice za bolje sutra" te porucujuci da im je dosta ukopanosti u udobnost rezignacije uslijed socijalno grube sadašnjice. Mirni, dvosatni protuvladin mimohod od Katura preko tržnice i centra na Zelenicama do starog grada protekao je bez izgreda - policajci, uniformirani i oni "u civilu", ostali su besposleni. Na celu povorke, koja je uglavnom zauzimala jedan cestovni trak, kocio se natpis "Istarska malvazija s okusom Rockwoola iz IDS-ovog podruma".

"Želimo živjeti, a ne preživljavati!", "Dajte nama mladima šansu, mi cemo vama zatvorsku romansu!", "Obecali ste nam Monaco, a sad nam je ovako. Svi ste vi isti!", "Kolektivno odjebite, politicke karikature!", još su neki od transparenata. Nezadovoljnici su bili oboružani zviždaljkama, ponekom trubom, a sirenama su ih podržavali vozaci.

- Na ulice ljudi, na ulice, dosta je bilo ovoga! 'Ajmo, narode, vaše sutra je u pitanju!, animirao je momak s megafonom. "Labinska policija - mito i korupcija", zaorilo se kada je kolona prolazila kraj policijske stanice.



Na starogradsku placu prosvjednici su stigli uz gromko "Lopovi, lopovi!". Irena Pfeffer, jedna od organizatorica, porucila je kroz megafon u jednom dahu:

- Dolje Vlada, dolje lopovi! Opljackali su sve što smo stvorili. Rušimo te što su nas upropastili. Nemaju cisti obraz, nisu nam dali socijalnu sigurnost, a takvi ne možemo u Europu! Skidajmo to dolje! 'Ajde, Labnjani, koga se bojite, dajte si kuraja?!

Nutkala je Pfeffer druge da uzmu rijec, no rijetki su se odvažili. Medu hrabrima bio je mladic koji je duhovito porucio: "Sanjam uplatnice Erste banke, jedino ona me se sjeti!".

Patrik Juricic iz labinske ekološke udruge "Pineta", koji je za oglašavanje protestnog skupa na Facebooku osnovano grupu "Prosvjedi u Labinu protiv svih glavnih stranaka", upitao se hoce li labinski gradonacelnik Tulio Demetlika podnijeti ostavku zbog slucaja sporne prodaje kuce u Rapcu.

- Dolje gradonacelnik, dolje IDS, dolje SDP, dolje HDZ, dolje svi oni koji su bili na vlasti!, uzvikivao je Juricic, podržan od prosvjednika.

Medu nezadovoljnicima našlo se i nekoliko umirovljenika. Dvije nonice rekle su nam: "Ovdje smo da podržimo mlade, da si sutra mogu pronaci posao. Da se vrati sve što se pokralo, bilo bi za otvoriti radna mjesta".


Podijeli: Facebook Twiter