Prosvjednici na Portarati

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Tristotinjak prosvjednika okupilo se u petak navecer na protuvladinom prosvjedu na pulskom trgu Portarata skandirajuci "HDZ lopovi", "Jaca odlazi", "Hocemo promjene". Ovoga puta znatno organiziraniji nego dosad, uz zviždaljke, sirene, bubnjeve, demonstranti su se izmjenjivali za improviziranom govornicom izražavajuci veliko nezadovoljstvo i ogorcenje vladajucom HDZ-ovom, ali lokalnom IDS-ovom politikom.

Neki su nosili transparente na kojem je izmedu HDZ-a i IDS-a stavljen znak jednakosti, porucujuci kako promjene prvo trebaju krenuti u Istri, a potom i na nacionalnom nivou. Neki su uzvikivali da ih je strah i svake druge vlade koja dolazi, spominjuci Kukuriku savez predvoden SDP-ovom koji nema volje i snage za radikalne promjene.

"Mladi nemaju zaposlenja ni perspektive, a dugove koje su napravili nesposobni politicari, otplacivati ce naša djeca koju još nismo ni napravili", porucio je Jan Jurum, koji se na prošlim skupovima profilirao u predvodnika.

"Nama nije dobro ni doma, a kamoli u Europi. Puljani opurtunisti, gdje ste, izlazite na ulice!", uzvikivali su na megafon demonstranti. U nekoliko se navrata na spomen vladajuce stranke u Istri culo skandiranje "lopovi, lopovi", a jedan od prosvjednika obratio se skupu rekavši da je IDS 20 godina na raznim projektima usko suradivao s HDZ-om.



Na skupu se pojavio i saborski zastupnik i potpredsjednik IDS-a Damir Kajin, kojemu su neki spocitnuli da se pojavio samo radi vlastite promocije. Kajin je kazao da je na skup stigao kao gradanin, što je potaklo negodovanje prosvjednika koji su u trenutku njegovog obracanja poceli uzvikivati "IDS lopovi".

Komentirajuci natpis sa znakom jednakosti izmedu IDS-a i HDZ-a rekao je da svatko ima pravo protestirati i nositi transparente kakve želi. Naglasio je da izmedu jedne i druge opcije postoji bitna razlika, ako u nicem drugom onda u tome što gradani Istre sve ovo vrijeme žive mirno i dostojanstveno i bez prebrojavanja krvnih zrnaca.

-Znam da Istra ima ogromne probleme, no treba sacuvati dostojanstvo i nema potrebe za korištenjem bilo kakve sile. Na miran se nacin može pokazati svaka politicka poruka pa i ova iza mene. Branim njegovo (prosvjednikovo) pravo da protestira, a ako hoce može i vrijedati samo neka ne tuce, rekao je Kajin.

Prosvjedi su protekli bez incidenata, a ni ovoga puta nismo zamijetili policijske snage. Za sada se još uvijek ne zna tko stoji iza pulskih demonstracija.


Podijeli: Facebook Twiter