Prosvjednici bi mogli biti izbaceni sa studija

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dio studenata Sveucilišta u Osijeku te zagrebackog Fakulteta politickih znanosti vrlo je uznemiren prijedlozima Pravilnika o stegovnoj odgovornosti koje su nedavno dobili na uvid. Naime, oni tvrde da se ovim prijedlozima otvaraju mogucnosti za uvodenje verbalnog delikta, te bi studenti koji - kako glase sporne tocke pravilnika - «narušavaju izvodenje nastave i rada» te «u javnosti narušavaju ugled fakulteta» mogli biti sankcionirani cak i izbacivanjem sa studija. Time se, pretpostavljaju studenti, nastoji u startu onemoguciti ponavljanje studentskih blokada fakulteta po uzoru na proljetne.

- Za sada taj prijedlog pravilnika nije prihvacen jer smo mi u javnosti poceli podizati buku te je pravilnik poslan Studentskom zboru našeg sveucilišta na ocitovanje. Kako zbor nije imao kvorum, to nije prihvaceno. Odluceno je da do sljedeceg tjedna Odbor za izradu kritike Studentskog zbora uputi primjedbe na prijedlog pravilnika, pa cemo vidjeti što dalje, rekao nam je student iz Osijeka, koji želi biti anoniman. Po njegovim rijecima, sporne odredbe pravilnika naprosto su «monstruozne».

- Pravilnik otvara mogucnost izbacivanja studenata sa fakulteta zbog ometanja nastave. No, nevjerojatno je da ce se kažnjavati «narušavanje ugleda fakulteta», iako u Kaznenom zakonu RH nema osnove za kažnjavanje povrede casti i ugleda. No, ono što je zaista strašno je to da se predvida mogucnost da stegovni sud izrice privremene mjere kažnjavanja do okoncanja postupka, što je kršenje pretpostavke nevinosti! Drugim rijecima, ja mogu izgubiti godinu zbog stegovnog postupka, a da me se na kraju proglasi nevinim, ogorcen je student. I na zagrebackom Fakultetu politickih znanosti pravilnik za sada nije prihvacen, no, tvrde studenti, izvjesno je da ce se to dogoditi.

- Prihvacanje spornog prijedloga odgodeno je za listopad i sljedece fakultetsko Vijece. No, najvjerojatnije se nece previše mijenjati, dojam je da se profesorima prijedlog svidio, te je tek upucen na nešto preciznije formuliranje, kaže nam studentica Fakulteta politickih znanosti. U prijedlogu pravilnika ovog fakulteta barem nema odredbe o privremenim mjerama kažnjavanja. Studenti tog fakulteta za sada ne planiraju prosvjedne akcije, no ni ne iskljucuju tu mogucnost.

Dekan Fakulteta politickih znanosti Vlatko Cvrtila demantira studente, tvrdeci da nisu dobro procitali prijedlog pravilnika.

- To su bedastoce. Zaista, piše «ometanje nastave», ali to se nikako ne odnosi na pokušaje blokade ili druge kolektivne akcije studenata. Pravilnik služi tome da se kažnjavaju studenti koji prepisuju ispite i seminare. Ne znam zašto pokušavaju sabotirati citav pravilnik. Oni pušu na hladno, nikada nismo zabranjivali prosvjede, niti sadašnjoj Upravi pada na pamet da to pokušava. U slucaju da dode do studentskih kolektivnih akcija, tvrdim da nece biti nikakvog kažnjavanja studenata, zakljucio je Cvrtila.


Podijeli: Facebook Twiter