Prosvjedni skup protiv dvojezičnosti u Vukovaru

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

S prosvjednog skupa "Za hrvatski Vukovar - ne ćirilici" održanog ispred hotela Dunav nedaleko od gradskog središta, od Vlade je zatraženo da posluša glas Vukovaraca i odustane od provedbe Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina u Vukovaru te uvođenja dvojezičnosti, a premijeru Zoranu Milanoviću poručeno je da ne testira i ne izaziva vukovarske branitelje.

Skup je organizirao Stožer za obranu hrvatskog Vukovara, a na njemu se, prema procjeni organizatora, okupilo oko 20.000 prosvjednika.

Predsjednik stožera Tomislav Josić kazao je da je stožer jučer podnio Ustavnom sudu zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o pravima nacionalnih manjina te očekuje da Vlada odustane od njegove primjene do očitovanja Ustavnog suda.

U zahtjevima državnim vlastima, koje je Josić pročitao praćen burnim odobravanjem okupljenih koji su u Vukovar došli iz svih krajeva Hrvatske, zatraženo je i poduzimanje svih radnji na otkrivanju i procesuiranju ratnih zločina i zločinaca, poglavito onih prijava koji godinama stoje u ladicama DORH-a te da se u Hrvatskom saboru održi rasprava o provedbi Ustavnog zakona, a kojoj bi nazočni bili i članovi stožera.

- Zahtijevamo od državnih institucija pravnu kontrolu i provedbu zakona o prebivališnoj i boravišnoj adresi svakog građanina grada Vukovara, kazao je Josić te dodao da branitelji Vukovara zahtijevaju od članova Gradskog vijeća obustavu svih radnji na najavljenoj promjeni gradskog statuta kojom bi se omogućilo uvođenje dvojezičnosti u Vukovar.

Vukovarskom gradonačelniku Željku Sabu s govornice su zamjerili što nije na prosvjednom skupu te je od njega zatraženo da se u roku od dva dana ogradi od zahtjeva za uvođenjem dvojezičnosti, a u protivnom iz stožera očekuju da podnese ostavku na dužnost gradonačelnika.

- Ujedno ga i prozivamo jer nije učinio ništa da se nastali problemi oko uvođenja srpskog jezika i pisma aktualiziraju na najvišim razinama vlasti, niti je ukazao na probleme koje će to izazvati,  rekao je Josić te je ustvrdio da će oni koji potpišu provedbu Ustavnog zakona na razini Vukovara biti isključivi krivci za narušavanje sigurnosne situacije u gradu i suživota koji se stvarao u posljednjih petnaest godina.

- Gospodine Milanoviću, prozivate nas javno u Hrvatskom saboru za nedostatak, kako kažete, malo hrabrosti, nas koji smo i bez malo te hrabrosti, za koju kažete da je nemamo, branili ovaj grad puna tri mjeseca. Nas koji smo nakon zatvaranja u koncentracijske logore pristali na mirnu reintegraciju, vratili se u grad i s tim istim neprijateljem pokušali živjeti. Ako smo i bez to malo hrabrosti učinili sve ovo, zamislite što možemo i što ćemo učiniti s puno hrabrosti, rekao je Josić poručivši Zoranu Milanoviću da ne testira i ne izaziva vukovarske branitelje.

Tijekom gotovo dvosatnog skupa, pročitan je i proglas Stožera za obranu hrvatskog Vukovara u kojem je od državne i zakonodavne vlasti zatraženo da okrenu kotač koji je u Hrvatskoj krenuo u smjeru uništavanja svega do sada stvorenoga.

Među prosvjednicima, koji su nosili brojne hrvatske zastave kao i zastave ratnih postrojbi te prosvjedne natpise poput "Vukovar ostaje "Vukovar", "Danas Vukovar, sutra Glina", "Vojislav Stanimirović je 20. studenoga 1991. bio nazočan odvođenju ranjenika iz vukovarske bolnice" i druge, zamijećeni su i umirovljeni hrvatski generali, a od političara predsjednica HSP-a dr. Ante Starčevića Ruža Tomašić. 

Skup je završio pozivom prosvjednicima da dođu na veliki prosvjedni skup protiv dovjezičnosti u Vukovaru koji će stožer, kako je najavljeno, održati u travnju u Zagrebu. 

Nakon skupa, prosvjednici, predvođeni članovima stožera, položili su vijenac i zapalili svijeću podno kamenog križa na ušću Vuke u Dunav.

Prema informacijama policije, prosvjedni skup u Vukovaru protekao je bez incidenata. (Hina, snimio V. KOS/CROPIX)


Podijeli: Facebook Twiter