Prosvjedni skup: Propast kulture u Hrvatskoj

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Usklađenom akcijom Vlade, Ministarstva kulture i Ministarstva rada i mirovinskog sustava, hrvatske se kulturne djelatnike gura na rub egzistencije, što će za posljedicu imati propast kulture u Hrvatskoj, poruka je s današnjeg prosvjednog skupa djelatnika u kulturi održanog ispred zgrade Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) u Zagrebu.

Skup je sazvao Hrvatski sindikat djelatnika u kulturi (HSDK) jer, kako tvrde, prijedlog novog Granskog kolektivnog ugovora (GKU), koji im je Ministarstvo kulture dostavilo na uvid, predviđa ukidanje zakonske odredbe primjene povoljnijeg prava i većine dodataka iz Dodatka GKU-a.

To znači, tvrde, smanjivanje plaća za 10 do 30 posto, i to nakon što su u dobroj vjeri potpisali Temeljni kolektivni ugovor i Dodatak TKU-u te se odrekli regresa, božićnice i dijela jubilarnih nagrada.

"Naše će se plaće, bude li vlada ustrajala na prijedlogu Zakona koji je u saborskoj proceduri o ukidanju dodataka od 4, 8 i 10 posto, a Ministarstvo kulture ustrajalo na izmjeni Granskog kolektivnog ugovora, vratiti na razinu iz 2006.", upozorio je otvarajući skup predsjednik HSDK-a Ivica Trubić. "Koeficijente će milom ili silom ukinuti, a povećanje osnovice koje su sindikati od 2006. teškom mukom izborili ionako je pojela inflacija", dodao je, te poručio: "Dragi kulturnjaci, dobrodošli u prošlost".

"Mi smo u dobroj vjeri pristali na smanjenje dnevnica, ukidanje regresa, božićnica i drugog, uz obećanje da će to sačuvati plaće u kulturi koje su i ovako niže nego što su u gradskim kazalištima i institucijama", kazao je Trubić. U slučaju najavljenog smanjenja, plaće kulturnih djelatnika, koje su sada, kako je rekao, "neznatno iznad hrvatskog prosjeka", bile bi 11 posto ispod prosjeka RH, dodao je. "Smatramo da je to nedopustivo", kazao je Trubić.

Sindikat ne negoduje samo zbog najavljenih smanjenja, već i zbog načina na koji se to radi, upozorio je. "Umjesto traženja kompromisnih rješenja, vlada rješenja donosi ukazom a nas u pregovorima zaobilazi i mi više uopće ne znamo s kim bismo razgovarali, te možemo li ikakvu vjeru uopće imati u ovu vladu", kazao je. "Današnji prosvjed upozorenje je Ministarstvu kulture da ne pristajemo na takav odnos prema socijalnim partnerima", poručio je.

Skup je, uz zaposlenike zagrebačkog HNK-a, okupio zaposlenike brojnih drugih kulturnih ustanova - Lada, Muzeja Mimare, Hrvatskog državnog arhiva, Hrvatskog restauratorskog zavoda.

Nosili su transparente poput "Jel vam se hoće (V)Lado da nas ne bu više?", "Kriminalci, vratite mojih 160 tisuća kuna i pogaženo dostojanstvo", te "Vlada i kulturu uništava kao da je luda ili pijana", a završila ga je arija "U boj, u boj" iz opere "Nikola Šubić Zrinski" Ivana Zajca. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter