Prosvjedi zbog presude generalima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pod geslom "Za domovinu" nekoliko tisuca branitelja i gradana okupilo se danas na zagrebackom Trgu bana Jelacica izražavajuci nezadovoljstvo haaškim presudama hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markacu, koje je prvostupanjsko vijece osudilo na kazne zatvora od 24 i 18 godina za sudjelovanje u udruženom zlocinackom pothvatu ciji je cilj, navodi se u obrazloženju, bio ukloniti srpsko stanovništvo s okupiranih podrucja u Hrvatskoj.

Na skupu u Zagrebu sudjelovala su i dva biskupa, šibenski Ante Ivas te gospicko-senjski Mile Bogovic. Bili su i govornici na bini, a medu transparentima su prevladavali oni koji pozivaju na sudenje Stjepanu Mesicu, bivšem predsjedniku države. Jedan od njih je bio i "Mesic diler transkripata".

Medu okupljenima je bilo i predstavnika vanparlamentarne desnice, poput Josipa Jurcevica i Hrvoja Hitreca. Glavne note koje su prednjacile medu govornicima su da ne priznaju Haaški sud i njegove presude te da su sve vlasti poslije predsjednika Tudmana izdajnicke. Pored sudenja Mesicu traženo je i da Vlada Jadranke Kosor da ostavku.

Po kišnom i prohladnom vremenu branitelji su nosili hrvatske zastave, ali i zastave protiv Europske unije. Takoder, povezali su hrvatsku i americku zastavu uz natpis "Zajedno 1995."

Kerum se potukao u Splitu

Na skupu okupljeni branitelji i gradani glasno su izražavali nezadovoljstvo presudama hrvatskim generalima, a na svako spominjanje politicara uzvikivali su "izdaja, izdaja". Prosvjed je organizirala Udruga hrvatskih branitelja 1990-1996. RH a suorganizatori su Pokret "Hrast" i Politicka inicijativa "Akcija za bolju Hrvatsku".

Cini se da je Vlada ipak demonstracije shvatila kao ozbiljne i potencijalno opasne. Naime, na Markovu trgu su snažne policijske snage, a u ulicama koje vode do sjedišta Vlade pripremljene su i barikade, vec više puta korištene za vrijeme antivladinih prosvjeda.

U meduvremenu, mnogo zanimljiviji prosvjed održan je u Splitu. Naime, kako piše Slobodna Dalmacija , u jednom trenutku Željko Kerum se krenuo obratiti skupu od nekoliko tisuca ljudi, kada mu je netko prigovorio da je dubre. Kerum, kakav vec jest, nije ostao dužan vec mu je odgovorio da je on urbani Jugoslaven, nakon cega je došlo do fizickog obracuna koji su zaustavili zaštitari.

Mimohod u Rijeci

Prosvjednim mimohodom od Mosta hrvatskih branitelja do Jadranskog trga u Rijeci, nekoliko stotina hrvatskih branitelja i drugih gradana uputilo je ogorcenu poruku zbog osude hrvatskih generala Gotovine i Markaca u Haagu.

Predsjednik UHDDR-a Mile Biondic porucio je osudenima u Haagu da su ponos Rijecana te da ne klonu duhom u daljnjim iskušenjima.

- Ovo je presuda svima nama Hrvatima, a braniteljima poruka da su dio zlocinackog pothvata, na što smo ponosni, jer smo s ljubavlju i žrtvom stvorili slobodnu Hrvatsku. Od politicara nismo ni ocekivali ništa drugo osim obecanja, ocekujuci od nas da prihvatimo ulazak u nesavršenu EU. Kome treba ovakva Europa, porucio je Biondic.

Za ovakvu presudu Biondic posebno odgovornima smatra Mesica, Racana, Josipovica i Sanadera, od kojih je svatko na sebi svojstven nacin izdao hrvatske generale, a time i svoj narod.


Podijeli: Facebook Twiter