Prosvjedi za socijalnu, a ne tržišnu Europu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Europski sindikati u srijedu organiziraju prosvjede kako bi zatražili od šefova država da unesu u svoje odluke "socijalnu dimenziju", rekao je Bernard Thibault, glavni tajnik CGT-a, kljucnog francuskog sindikata.

Europska konfederacija sindikata pozvala je na dan akcija u svim zemljama Unije pred održavanje summita EU-a u cetvrtak i petak, kada bi se trebao potpisati novi europski fiskalni sporazum. Pod parolom "Što je previše, previše je" sindikati osuduju taj dokument za koji tvrde da institucionalizira štednju.

"Nema zajednickog projekta koji bi davao Europi socijalnu dimenziju... to je tržišna Europa", rekao je voda francuskog sindikata za France Inter. "Europski ugovor koji namece proracunske restrikcije, okvir nacionalnih politika za restrikcije, vode nas prema recesiji", smatra Thibault.

On takoder smatra neprihvatljivom cinjenicu da se ne traži "mišljenje naroda" o važnim pitanjima.

Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy iskljucio je u ponedjeljak opciju da fiskalni pakt u Francuskoj bude stavljen na referendum, ocjenjujuci da je njegov sadržaj prekompleksan za takvu vrstu izjašnjavanja.


Podijeli: Facebook Twiter